Internetul scoate la iveala crudul adevar…

Sursa foto: www.ask.com

Ca traim in era Facebook e clar pentru toata lumea. Reteaua numita “de socializare” – eu nu cred ca numele este suficient. Ar trebui sa adaugam de sesizare si informare. Sau de demascare? Absolut, retea – cale de rezolvare a problemelor.

Exemple:

Ti se promit servicii pe care le platesti si-apoi nu le vezi? Ghinion! Se strica sau nu corespunde un lucru pentru care ai scos bani din buzunar? In principiu, iarasi ghinion. Asta daca nu ai inspiratie sa-ti arunci of-ul pe Facebook, acolo unde constati instantaneu ca nu esti singur, ca atatia altii au patit ca tine. Sunt persoane care isi declara solidaritatea si, brusc, situatia incepe sa se schimbe sensibil. Daca pana in acel moment nu te bagase nimeni in seama, cu problemele tale cu tot, acum esti contactat de cei la care degeaba apelasei inainte si macar se initiaza un dialog. Nu inseamna ca neaparat se rezolva ceva, dar e un prim pas. Pentru ca sifonezi imaginea, public, a celor pe care, teoretic, ii faci de rusine.

Multa vreme in cultura noastra, indemnul:”sa nu te/ne faci de rusine!” a functionat ca un avertisment, metaforicul deget mustrator-amenintator indreptat spre tine, ca nu cumva sa…

Astazi, nimeni nu se mai emotioneaza la gandul ca s-ar putea face de rusine. Cel putin pana cand rusinea asta nu-i atinge in alte moduri, mult mai concrete: la salariu sau alte beneficii, de exemplu.

Facebook-ul, sau mai bine zis, internetul a devenit un panou de afisare a abuzurilor. Cel mai revoltator mi se pare atunci cand sunt abuzuri petrecute in gradinite, in scoli sau orice fel de locuri si momente in care sunt implicati copii. Care “experimenteaza” agresiuni, batai, jigniri, uneori sadisme, de-a dreptul. Si, daca cineva nu posteaza fotografii, filmulete, comentarii, multe raman nestiute si nesanctionate, dupa modelul “impinge mizeria sub pres, ca poate nu vede nimeni”.

Elevi care pleaca batuti de la scoala… Elevi umiliti de profesori, verbal sau chiar fizic… Sau profesori terorizati de tot felul de golani… Avem de toate, sa nu ne prefacem ca traim intr-o lume perfecta.

Si daca acum, cand Facebook-ul este un “accesoriu” aproape obligatoriu si totul se afla, se vede si se imprastie cu o viteza fantastica, ce-o fi in capul celor care mai incearca sa deghizeze realitatea in Alba ca Zapada?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.