Recomandări privind virusul Zika

Românii care intenționează să se deplaseze în străinătate sunt sfătuiți să consulte site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Recomandarea vine din partea Ministerului Afacerilor Externe, în condițiile în care transmiterea virusului Zika a fost decretată Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională.

Organizația Mondială a Sănătății a luat această decizie având în vedere gama de malformații congenitale și tulburări neurologice, cauzate, cel mai probabil, de infecția cu acest virus în unele zone ale lumii, de pe mai multe continente.

Recomandarea Ministerului Afacerilor Externe se adresează în mod special femeilor gravide.

Cetățenii români care se află sau vor călători în zone cu transmitere locală a virusului Zika, sunt sfătuiți să se protejeze de înțepăturile țânțarilor.

Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, precum și celor însoțite de copii mici li se recomandă să consulte un medic înainte de a pleca la drum.

Dacă la întoarcerea în țară, într-un interval de 3 săptămâni, prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika, sunt sfătuite să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone sau țări.

Ministerul Afacerilor Externe le reamintește românilor care pleacă în străinătate că au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.