Bucurestiul a pierdut bani europeni, dar are planuri ambitioase!

Ieri consilierii generali ai capitalei au adoptat doua decizii importante.
Prima se refera la finantarea din bugetul local a tuturor proiectelor europene care erau finantate prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, dar nu au fost finalizate la timp.
A doua decizie a fost aprobarea unui proiect de peste 200 de milioane de euro pentru reamenajarea mai multor spatii publice si mai multor parcuri din centrul Capitalei.

Din pacate exista trei mari proiecte nefinalizate la timp: pasajul rutier Piata Sudului, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca si construirea ambulatoriului la Spitalul Foisor.
Aceste proiecte ar fi trebuit sa fie finalizate pana la 31 decembrie, dar nu au fost, asa ca de la 1 ianuarie facturile nu mai pot fi trimise la Bruxelles pentru achitare.
Dar, dat fiind ca deja Bruxelles-ul a dat o parte din bani, nici nu poti sa inchizi aceste santiere, pentru ca ar trebui sa dea inapoi 58 de milioane de lei care deja au fost decontati.

In total, Primaria spune ca din cauza intarzierilor la cele trei mari proiecte au fost pierdute finantari de 124 de milioane de lei, care acum trebuie scoase din bugetul municipal

Alte trei proiecte, finantate si ele prin POR, anume consolidarea, restaurarea si conservarea Arcul de Triumf, consolidarea si restaurarea Observatorului Astronomic si reabilitarea si modernizarea ambulatoriului spitalului de copii „Victor Gomoiu” au lucrarile aproape finalizate, dar nu complet.
Asa ca se mai pierde finantare in valoare totala de aproximativ opt milioane de lei.

La capitolul planuri ambitioase se inscrie un proiect in valoare de 200 de milioane de euro, anume reamenajarea bulevardului Unirii – intre Piata Constitutiei si Piata Unirii si transformarea acestuia in zona pietonala cu cafenele.
Apoi este amenajarea unei parcari subterane la Piata Constitutiei.
In plus se doreste reamenajarea Pietelor Cantacuzino si Lahovary.
Alte planuri sunt si reamenajarea spatiului verde de la Sala Palatului, a parcurilor Izvor si Sfintii Apostoli, dar si amenajarea si revitalizarea Pietei de Flori (in zona George Cosbuc).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.