Video: Afla totul despre legea darii in plata

Votata cu mare majoritate de Parlament, dar retrimisa legislativului de presedintele Klaus Johannis, Legea darii in plata, prin care cei care au luat credite de la banci cu garantii ipotecare sa poata scapa complet de datorii numai transferand bancilor imobilele ipotecate, a fost retrimisa de initiator Senatului.

Desi a suferit cateva modificari, legea continua sa se loveasca de impotrivirea bancherilor.

Totusi, in caz de nou vot pozitiv in Parlament seful statului va trebui sa o promulge.

Deputatul Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, a modificat legea in sensul ca acum textul sa ii exclude dintre beneficiari pe cei care s-au imprumutat cu credite ipotecare ca sa ridice malluri, sau cartiere de locuinte.

El sustine ca in noul text de lege a inlocuit termenul „consumator”, cu sintagma „persoana fizica” si astfel se va face diferenta clara intre cel care a luat, sau ia, imprumutul ca sa isi cumpere un teren, sau o casa si cel care face credit ipotecar ca faca afaceri

Zamfir insista ca principiul textului pe care l-a scris sa ramana neschimbat, adica riscul unui credit ipotecar, urmare a eventualei prabusiri a pietei imobiliare, sa fie impartit intre banca si client.

Senatul are termen pana la sfarsitul lui februarie sa discute noul text, apoi legea va pleca la Camera Deputatilor.

In replica la aceasta lege, o mare bancă din România a anuntat deja ca a decis să crească avansul cerut pentru creditele ipotecare la minim 35%.

In plus aceeasi banca afirma ca nu va mai participa la programul Prima Casă.

Lasă un răspuns