Ion Caramitru vs. Vlad Alexandrescu – de la reforma mică, la reforma mare în cultură

Ministerul Culturii a organizat, luni, o dezbatere pe marginea unui proiect pentru modificarea O.G.189/ 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură.

Pe scurt, această ordonanță ar permite venirea la conducerea instituţiilor de cultură a unor absolvenți din alte domenii de activitate decât cel specific, ar crește cu un punct, de la 7, la 8 nota cerută pentru validarea unui candidat şi, totodată, ar retrimite în concurs, pe picior de egalitate cu alți participanți pe acei manageri care au primit note între 9 şi 10, la evaluările de la finalul unui mandat exercitat.

Aceste modificări au stârnit un val de controverse, cei mai vocali protestatari fiind reprezentanții zonei teatrale, de operă și din filarmonici.

Dacă cei din lumea muzicală cer impetuos ca managerii să provină exclusiv din acest domeniu, în privința oamenilor de teatru lucrurile se complică. Este situația aparte a dramaturgilor care nu pot participa la un concurs pentru că, deși sunt slujitori recunoscuţi ai Thaliei, nu au diploma de specialitate. Și sunt, în acest moment, 3 dramaturgi cu funcții de directori interimari care în forma actuală a legii nu mai pot primi mandate. Și există categoria cronicarilor de teatru, absolvenți de Litere, nu de Teatrologie, care, de asemenea, își doresc modificarea legii, pentru a putea și ei să ajungă la conducerea teatrelor.

Aceștia au solicitat o primă întâlnire cu echipa ministerială pe 8 ianuarie, iar la dezbaterea publică din data de 18 ianuarie li s-au alăturat reprezentanți ai muzeelor și bibliotecilor.

În forma actuală a Articolului 3, din amintita O.G., la punctul „C” este precizat că: ”Managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care întruneşte condiţiile de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul de activitate al instituţiei. Dacă proiectul de modificare ar fi acceptat, acesta ar suna astfel: „întruneşte condiţiile de studii universitare de licență, de masterat sau de doctorat absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, de master, de doctorat în domeniul științe umaniste și arte sau în domeniul de activitate al instituţiei”.

Ministrul Vlad Alexandrescu susține că prin această variantă ar încuraja performanţa:

Ion Caramitru, managerul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti și președintele UNITER, a solicitat retragerea proiectului de modificare a Ordonanţei 189, precizând că vorbeşte în numele a 18 instituţii, care l-au mandatat în acest sens: „Mesajul nostru este de a retrage această ordonanţă”.

Directorii de muzee au adus în discuție și alte două probleme: componența comisiilor și durata mandatelor. Membrii comisiilor de evaluare a activității manageriale și a celor de concurs ar trebui să aibă o pregătire superioară sau cel puțin comparabilă cu a persoanei examinate. De asemenea, ei susțin că este benefic pentru o instituție ca un manager să aibă mai multe mandate succesive pentru a realiza proiecte vaste.

Și ceilalți reprezentanţi ai instituţiilor din București și din ţară au venit cu amedamente și propuneri. Din expunerile lor foarte bine argumentate, reiese clar că ordonanța de urgență nr. 189 nu răspunde nevoilor fiecărei bresle artistice în parte.

Au fost și puncte comune în luările lor de cuvânt ca noul proiect să prevadă: o experienţă în domeniu de peste 3 ani, experienţă managerială a candidaţilor, măcar la nivel de birou sau departament, şi au cerut prelungirea automată pe bază de proiect și nu prin concurs, în cazul managerilor care sunt evaluaţi cu note mai mari de 9 la final de mandat.

Nici reprezentantul autorității locale, primarul Aradului nu susține acest demers guvernamental. „Dacă veţi promova această Ordonanţă, prost va merge”, a conchis Gheorghe Falcă.

Un motiv în plus de nemulțumire a celor prezenți a fost momentul în care acest proiect a fost postat pe site-ul ministerului, fix pe 31 decembrie, ceea ce a însemnat că perioada de consultări de 10 zile a inclus sărbătorile începutului de an.

După mai bine de două ore de dezbateri, managerii culturali au avut câștig de cauză: proiectul nu va fi înaintat legislativului în forma propusă.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a acceptat să schimbe reforma mică cu o reformă mare: „Ordonanţa 189, de la început, nu a fost suficient de încăpătoare. Trebuie pornită o reformă mare, iar asta cu ajutorul consultărilor. Astăzi a fost punctul de pornire”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.