Actorul Radu Gheorghe împlinește pe 16 ianuarie, 65 de ani

L-am sărbătorit și în studioul București FM.
În prima ediție din 2016 a emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, Radu Gheorghe a povestit, împreună cu Andreia Bârsan, despre spectacole, despre momente importante din cariera sa, despre noua provocare, primul audiobook ”Tata e gras”, lectura cărții lui Jim Gaffigan, cd cu o durată de 8,5 ore, dar și despre ”planuri de viitor”. Mărturii în stil propriu, Radu Gheorghe.

Radu Gheorghe este fără doar și poate un actor talentat și un actor complex, cu modalități diverse de exprimare artistică: pantomimă, interpretare muzicală vocală și instrumentală, improvizație. Cei care au avut ocazia să-l vadă în ”Omul-orchestră” și ”Ucenicul vrăjitor” sau mai recent, în ”Ludwig, Nicolo & Jo” și în ”Contrabasul”, îl recunosc în această descriere succintă.
A făcut vioară, timp de 12 ani, la școala de muzică. Cântă la chitară și flaut. A absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Sanda Manu, dar era prezent și la cursurile de la clasa paralelă, condusă de Octavian Cotescu.

A jucat la Bulandra, la Teatrul Național, dar și la Tăndărică.
În acestă stagiune este Crăcănel, în D’ale carnavalului, spectacolul montat de Dragoș Galgoțiu la Teatrului Mic, și partenerul de scenă al lui Tudor Chirilă la Bulandra, în ”Coada”. A putut fi văzut, până de curând, și în ”Profesiunea Doamnei Warren” și în ”Interpretul”.
Filmografia sa dinainte de 90 este una amplă, cu roluri mari sau mici ca întindere, dar cu apariții care rămân în memoria afectivă a cinefililor.
”Decolarea” (1971), ”Iarba verde de acasă” (1977), ”Mireasa din tren” (1980), ”Semnul șarpelui” (1981), ”Grăbește-te încet” (1981), ”Un echipaj pentru Singapore” (1981), ”Ana și hoțul” (1981), ”Căruța cu mere” (1983), ”De dragul tău, Anca!” (1983),”Rămășagul” (1985), ”Căsătorie cu repetiție” (1985), ”Promisiuni” (1985).

Cele două filme în care a jucat după revoluție i-au adus și distincții. În 2005, a primit Premiul de interpretare acordat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF) pentru rolul din filmul ‘Lotus’ în regia lui Ion Cărmăzan. În 2008, la decernarea premiilor ‘Păcală’ şi ‘Harababura’ acordate de regizorul Geo Saizescu, Radu Gheorghe a primit Premiul ”Dem Rădulescu” pentru originalitatea şi inventivitatea demersului său artistic, comico-muzical.
A interpretat numeroase roluri și în teatru de televiziune și la radio și este unul din promotorii Stand-Up Comedy în România, gen cu care s-a împrietenit în anii în care a locuit în SUA (între 1991 şi 1997).

Nu a fost Hamlet, dar personajul său din ”Căruța cu mere” visa să ajungă pe o scenă mare, la București, și să îl joace pe prințul danez, dar a mărturisit că ar putea fi oricând un Hamlet comic.
Radu Gheorghe este și profesor la UNATC, are un curs facultativ de stand-up. A împărtășit și această experiență cu ascultătorii București FM.
În privința muzicii, ”Broasca țestoasă” rămâne piesa ce i s-a lipit ca marca de scrisoare.
Da, Radu Gheorghe este un om spectacol, sau dacă preferați termenul ShowMan.
Să ne bucurăm de prezența sa pe scenă cât mai des posibil!
La Mulți Ani, Radu Gheorghe!

Lasă un răspuns