Copii preluați de autoritățile norvegiene

Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului au în atenție șapte cazuri de cetățeni români ai căror copii, 16 în total, au fost preluați de autoritățile norvegiene.

De asemenea, în ultimii cinci ani, au fost gestionate alte șase cazuri similare, care s-au soluționat fie prin repatrierea minorilor, fie prin revenirea lor în familiile unor cetățeni români.

Precizările vin din partea Ministerului de Externe și au fost făcute în contextul discuțiilor despre familia Bodnariu, ai cărei 5 copii au fost preluați de autoritățile norvegiene.

Instituția mai spune că oferă asistență pentru astfel de cazuri.

Pe de altă parte, Ambasada Norvegiei la București anunță că emiterea ordinelor de plasament în această țară se face în urma unor cazuri de neglijențe grave, maltratare sau abuz asupra copiilor.

Instituția precizează că plasarea unui minor în afara familiei, fără consimțământul părinților, este întotdeauna o măsură de ultimă instanță.

Aceștia au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat plătit de guvern, dreptul de a fi audiați și de a contesta o astfel de decizie la Tribunalul Districtual, iar o dată pe an au posibilitatea să depună cerere pentru revocarea ordinului de plasament.

În plus, serviciul norvegian de protecție se aplică tuturor copiilor din această țară, indiferent de istoric, naționalitate și stadiul de rezidență.

Reprezentanții ambasadei mai spun că autoritățile norvegiene sunt obligate să păstreze confidențialitatea asupra acestor cazuri, astfel că nu pot face comentarii pe marginea unor astfel de subiecte.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.