Imigratie: UE a promis degeaba 3 miliarde de euro Turciei

Comisia Europeana CE) a deplans, luni, in termeni categorici, lipsa de progrese in reducerea fluxului de imigranti provenind din Turcia, scrie Agentia France Presse (AFP).

In  cursul unei vizite le Ankara, vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a estimat ca zilnic intre 2000 si 3000 de imigranti provenind din Turcia debarca pe insulele grecesti in ciuda conditiior meteo dificile din perioada de iarna.

“Acest flux este mult prea ridicat”a afirmat Timmermans in fata presei, si a adaugat: “nu ne putem declara multumiti cu acest nivel”.

Ministrul turc pentrtu afaceri europene Volkan Bozkir, a declarat la randul sau ca o solutie ar fi ca Turcia sa acorde mai multe permise de lucru refugiatilor sirieni si a promis ca Ankara va imbunatati conditiile de scolarizare ale copiilor imigrantilor.

In luna noiembrie UE a promis Turciei un ajutor de 3 miliarde de euro si accelerarea negocierilor de aderare in schimbul angajamentului Ankarei de a limita drastic fluxul de imigranti catre Grecia sid e alupta impotriva retelelor de traficanti.

Dar acest acord inca nu si-a facut simtite efectele de partea turca, afirma AFP.

Conform Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) mai mult de 1 milion de imigranti au intrat in UE in 2015, dintre care circa 850.000 au traversat Marea Egee din Turcia in insulele grecesti.

Alt punct de divergenta intre cele doua parti este controlul celor 3 miliarde de euro promise Turciei.

Bruxelles-ul sustine ca va controla strict modul in care este cheltuit fiecare euro, dar Ankara respinge categoric o asemenea idee, mai scrie AFP.

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.