Ce se întâmplă cu căldura bucureștenilor?

In ultimul timp, din ce in ce mai des, cartiere întregi, cu sutele de blocuri rămân fară căldură, zile întregi. Desigur, oamenii care si-au plătit întreținerea sunt perfect îndreptățiți să întrebe de ce trebuie să tremure în apartamente?
Cauza acestor probleme este criza profundă a sistemului de termoficare din București, atât in ceea ce privește distribuția agentului termic, cât si in ceea ce privește producerea acestuia.
Regia de termoficare (RADET) care furnizează agentul termic printr-o rețea de distribuție, cu o lungime de peste 1000 de kilometri, cu o vechime medie de peste 37 de ani, dar si cu numeroase tronsoane care au ajuns la venerabila vârstă de 60 de ani, este sufocată de datoria istorică către producătorul de agent termic (ELCEN).

Cea mai mare parte a anului trecut, RADET a funcționat cu conturile blocate de către ELCEN si nu a avut fondurile necesare pentru a efectua reparațiile necesare la rețeaua de distribuție. Toată vara si toamna trecută am asistat la un întreg duel mediatic între presedintele Consiliului de Administrație al regeiei de termoficare, Gabriel Dumitrașcu, si diferiți responsabili ai Primăriei Capitalei.
Seful de la RADET atrăgea atenția asupra faptului că nerealizarea programului de reparații, din cauza lipsei banilor, va duce la apariția unor avarii care ar putea lăsa fără căldură cartiere întregi, din nordul si estul orașului. Responsabilii Municipalității spuneau că Regia are bani de reparații.

Cea de-a doua cauză a lipsei căldurii din apartamentele a mii de bucureșteni trebuie căutată la ELCEN, care produce agentul termic. După cum am constatat, cu ocazia avariei survenite marțea trecută, ELCEN lucrează cu instalații vechi de peste 40 de ani, la care riscul de avarie este mare. Reparația si repunerea in funcțiune a unui cazan pentru producerea agentului termic durează mult, iar cei de la ELCEN nu mai dispun de cazane de rezervă, care să le înlocuiască pe cele aflate in producție, in caz de avarie.

In concluzie, toți cei care sunt legați la sistemul de termoficare se pot astepta, in continuare, la surprize neplăcute, de tipul celor de săptămâna trecută.
Soluția problemei poate consta numai intr-o strategie energetică a Bucureștiului, care să includă trecerea ELCEN la Primăria Capitalei si fuziunea sa cu RADET, dar si investiții masive ale Municipalității privind modernizarea si retehnologizarea atât a producției, cât si a distribuției agentului termic.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.