Bulina roșie: de la impas la scandal în spațiul cultural bucureștean

„Marinela Țepuș va avea cu mine un proces de calomnie, pentru că a spus tot felul de lucruri neadevărate, mi-a adresat tot felul de injurii”, le-a declarant astăzi jurnaliștilor invitați la Hanul Gabroveni, directoarea ArCuB, Mihaela Păun.
Anunțul a venit la doar două ore după ceMarinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, anunța într-o primă conferință de presă că nu mai este interesată de persoana Mihaela Păun și că nu îi mai cere Primăriei Capitalei să o demită.

Mărul discordiei îl reprezintă clădirea ArCuB din strada Batiştei numărul 14.
Aici spera conducerea Teatrul Nottara că își va prezenta o parte dintre spectacole pe perioada în care sediul său de pe Bulevardul Magheru rămâne închis, conform OG 20/1994, actualizată prin Legea 282/2015, care interzice desfășurarea activităților cu publicul în clădiri cu grad de risc seismic 1.

Pe 21 decembrie, mutarea era anunțată oficial de conducerea de la Nottara.
Doar că, surpriză, și clădirea ArCuB primește bulină roșie, la doar 4 zile după Crăciun.
Un studiu de fezabilitate comandat în vară de Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, al cărui rezultat a fost transmis pe 29 decembrie 2015, schimba încadrarea imobilului din strada Batiştei din grad de risc seismic 2, în grad seismic 1. Pe scurt, și sediul acesta se închide.
„Rezultatul acestui studiu, care a dus la toată această nebunie, la declanșarea întregului scandal, a venit pe data de 29, deci exact în ziua în care avea loc ședința de consiliu prin care trebuia trecut de la ArCuB la Teatrul Nottara acest spațiu”, a afirmat Mihaela Păun.

Din acest moment, Teatrul Nottara rămâne din nou fără sediu, iar managerul său, Marinela Țepuș, o acuză pe Mihaela Păun, că nu a anunțat că acel studiu se află în derulare și că datele ar putea să se schimbe.
”…Concluziile unei expertize despre care doamna Mihaela Păun n-a vorbit nimănui și care a fost, din păcate, ascunsă într-un studiu de fezabilitate care poate ascunde orice sau poate însemna orice, depinde ce dorești să faci cu acel studiu de fezabilitate, știm din păcate de la televiziuni ce pot însemna în România studiile de fezabilitate care se pun sau nu se pun în aplicare”.

De aici și până la atacuri directe nu a mai fost decât un pas.

Marinela Țepuș: ”Până ieri eu am crezut că este normal ca dacă Primăria nu o demite pe doamna Mihaela Păun să mergem împreună, noi și Teatrul Nottara, la Consiliul General să cerem demiterea dumneaei. Vreau să spun că de ieri încoace m-am gândit mai bine și promit acum și Teatrului Nottara că nu vom mai deschide niciodată subiectul Mihaela Păun, orice va decide Primăria să facă cu dumneaei. Avem lucuri mult mai importante decât cazul special Mihaela Păun. Spun special și spun cu nume pentru că în toată această lună și jumătate noi nu ne-am întâlnit decât cu doamna Mihaela Păun și cu directorul adjunct ArCuB, noi însemnând reprezentați ai Teatrului Nottara, Comisia de Cultură a Consiliului General, primarul însuși.Ne-au unit și ne-au despărțit, pentru că se poate vorbi despre două femei nebune până la urmă, și s-a pus problema și așa, și eu aș fi pus-o, și s-au întâlnit separat cu dumneaei, s-au întâlnit separat cu mine, și ne-am întâlnit iarăși cu toții. În tot acest timp, doamna Mihaela Păun, ne-a promis sprijin uitând un singur lucru, să ne spună că este în interiorul unui studiu de fezabilitate care poate schimba datele problemei.”

Șefa ArCuB susține că a declarat public că acest studiu este în derulare și, totodată, că decizia de închidere a sediului atât de disputat a rezultat din calculele matematice ale inginerilor.

De asemenea, Mihaela Păun a precizat că Marinela Țepuș a anunțat mai întâi în presă că își dorește sediul ArCuB din Batiștei și doar după aceea a întreprins demersurile necesare și că la început a cerut doar sala, după care a vrut și birourile pentru a muta și partea administrative a Teatrului Nottara în acest spațiu.

Tot din presă, susține Mihaela Păun, a aflat și despre declarațiile denigratoare alei Marinelei Țepuș la adresa sa.
”Se pune întrebarea de ce este vinovată Mihaela Păun, și întrebarea pe care mi-o pun eu de câteva zile încoace este de ce Marinela Țepuș, începând cu data de 2 ianuarie a continuat acest atac în presă. De ce a continuat timp de o săptămână, în toate felurile posibile, atacuri la care nu am reacționat, dar la care voi reacționa azi, pentru că va trebui să răspundă în fața instanței.Marinela Țepuș va avea cu mine un proces de calomnie, pentru că a spus tot felul de lucruri neadevărate, mi-a adresat tot felul de injurii.(…) În momentul ăsta mă întreb de ce a făcut toate astea, mă întreb dacă în spate nu e o acțiune de denigrare a Mihaelei Păun, mă întreb dacă în spate nu e vorba de o denigrare a unei instituții”.
În opinia directoarei ArCuB, toată această situație influențează direct munca pe care echipa sa o derulează pentru proiectul București — Capitală Europeană a Culturii.
”… și aș vrea să înțeleg dacă oamenii ăștia care probabil sunt în spatele Marinelei Țepuș înțeleg ce fac și își asumă responsabilitatea, își asumă faptul că boicotează interesele unui oraș.”, încheie Mihaela Păun.

Rămâne de văzut dacă acest conflict dintre cele două doamne care conduc respectabile instituții culturale va continua sau se va stinge odată cu declarațiile publice de astăzi.
Vestea bună este că orașul București este în continuare în competiția pentru Capitală Europeană a Culturii, deci echipa ArCuB are treabă, iar Teatrul Nottara a primit noi oferte pentru găzduirea spectacolelor sale, deci actorii și publicul nu vor avea prea tare de suferit. Și, totodată, Teatrul Nottara își face calculele și se pregătește pentru demararea consolidării.

The show must go on!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.