Legenda stelistă Ilie Dumitrescu împlineşte 47 de ani

Când vine vorba de Ilie Dumitrescu, iubitorii fotbalului din România parcă revăd meciul memorabil cu Argentina de la World Cup ’94, şi cursele sale pe extrema stângă, finalizate cu fentă spre interiorul terenului şi şut la colţul lung.
Stelist pur-sînge, crescut în Ghencea, Ilie Dumitrescu şi-a făcut loc în echipa roş-albaştrilor începând cu toamna lui 1988. De-atunci şi pînă în 1994 a devenit unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din istoria Stelei, un idol al tribunelor şi om de bază al naţionalei.
După Mondialul fantastic din SUA ’94, „optarul” a fost vândut la Tottenham pe o sumă record de 4,3 milioane de dolari.
Ilie Dumitrescu a mai jucat la Sevilla, West Ham United şi a mai evoluat două sezoane, pentru FC America şi Atlante Ciudad de Mexico.
Vedeta fotbalului româmesc a câştigat 3 titluri şi o Cupă a României cu Steaua, a ajuns cu echipa militară până în finala Cupeo Campionilor Europeni în ediţia 1988/1989, a fost declarat fotbalistul anului in 1993 alaturi de Gica Hagi, a fost golgeter al României în sezonul 1992/1993 cu 24 de goluri marcate, iar în 1994 a fost inclus între primii 20 de fotbalişti ai lumii.
Din păcate Ilie Dumitrescu s-a retras foarte devreme, la doar 30 de ani, lăsînd în urmă impresia că a dat fotbalului mai puţin decât i-ar fi permis potenţialul său imens.
Regretatul gazetar sportiv Ioan Chirilă spunea despre jucătorul stelist că : ,,a fost unul dintre cei mai inventivi jucători ai fotbalului nostru. Probabil că inventivitatea costă şi macină. Cu un alt profil psihic,Ilie ai fi putut să mai joace destul”.
Ilie Dumitrescu a mai fost impresar pentru o perioadă scurtă, apoi le-a antrenat în campionatul intern pe Oţelul, FC Braşov, FCM Bacău, Steaua şi Naţionala U21, în străinătate în Grecia pe AEK Atena, Aegaleo, Kalithea, PAOK Salonic şi Panthrakikos şi în Cipru pe Alki Larnaca şi Apollon Limassol.
Fosta glorie stelistă a părăsit sfera fotbalului şi are în prezent câteva afaceri de succes printre care o galerie de artă, imobiliare şi restaurante.
In plan personal, Ilie Dumitrescu a fost căsătorit 14 ani cu modelul Letiţia cu care a avut doi copii, pe Mayra Daria si pe Toto. El a avut de asemenea o relatie cu o fostă concurentă la Miss Playboy România dar şi cu Roxana Diţă.
Ilie Dumitrescu mai are doi băieţi din prima căsătorie: Sică, jucător la Sportul Studentesc şi Dani.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.