Bucureştiul rămâne în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Bucureştiul, alături de Baia Mare, Cluj Napoca și Timișoara, se află pe lista scurtă a orașelor care vor trece în faza a două a concursului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Capitala a intrat în competiție cu un concept inovator, Orasul In-vizibil, care urmărește să promoveze cultura și să aducă arta mai aproape de locuitorii orașului. Unul dintre obiectivele principale ale programului constă în aducerea evenimentelor culturale în cartiere, cât mai aproape de oameni.

”Este un moment de bucurie, o răsplată pentru toate eforturile depuse de echipa București 2021 timp de un an și jumătate. Suntem onorați să fim printre finaliști, dar realizăm că este și o mare responsabilitate, pe care ne-o asumăm. Reluăm pregătirile, pentru un București care să devină, cu ajutorul culturii, din Orașul In-vizibil, un oraș iubit de bucureșteni, români și europeni deopotrivă” a spus Mihaela Păun, directorul ARCUB, la aflarea veștii.

Echipa București 2021 va relua astfel procesul de candidatură și în 2016 și îl va extinde. Formula aleasă este în continuare cea a unui proces deschis publicului, prin grupuri de lucru și participare din partea întregii societăți civile. Curatoriumul București 2021, cel care a conceput programele București 2021, va fi menținut și extins cu noi membri, cărora li se vor alătura curatori europeni.

Din iunie 2014, când au fost demarate primele acțiuni, candidatura orașului București a însemnat consultări cu sectorul cultural, atât cel instituțional, cât și cel independent, ateliere cu locuitorii orașului, proiecte artistice care i-au implicat pe bucureșteni, astfel încât programele București 2021 să reflecte întocmai nevoile și dorințele locuitorilor orașului, în materie de cultură, educație și dezvoltare urbană. Pentru prima dată, a fost demarată o cercetare amănunțită a sectorului cultural, în vederea elaborări unei Strategii Culturale pentru București. În cadrul programului CEaC, administrația locală și-a asumat adoptarea acestei Strategii Culturale, care rămâne pentru București, indiferent de rezultatul final al competiției.

”Primăria Generală a Municipiului București va susține în continuare candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Este șansa noastră de a revitaliza orașul, prin cultură, și de a-l reda bucureștenilor. Ne așteaptă un proces de transformare intens, pe care ni-l asumăm, iar hotărârile PMB și ale Consiliului General de anul viitor vor susține legislativ și financiar acest proces” a declarat Răzvan Sava, Primarul General interimar.

În perioada ianuarie – iunie 2016 toate orașele finaliste vor pregăti un al doilea dosar de candidatură, urmând ca rezultatele finale să fie anunțate în perioada August – Septembrie 2016. Candidatura orașului București la titlul de CEaC 2021 este gestionată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Citeste si: Cinci motive pentru care Bucureștiul are nevoie de acest program

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.