Nimic nou pentru București, după întâlnirea dintre Dacian Cioloș și Răzvan Sava

După întâlnirea de ieri, de la Guvern, dintre premierul Dacian Cioloș, primarul Capitalei, Răzvan Sava, și ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, nu am aflat decât că actorii de la Nottara vor juca la Sala ARCUB și la Cercul Militar Național si că cei de la Primăria Capitalei speră ca bucureștenii să poată trece iarna, cu apă caldă si căldură, cu ajutorul împrumutului de 248 de milioane de lei pe care Municipalitatea îl va lua de la Ministerul de Finanțe.

Numai că acestea sunt soluții provizorii, pe termen scurt, pe care la știam deja de săptămâna trecută. Ceea ce așteptam de la această întâlnire erau soluțiile pentru rezolvarea reală a problemelor, cum ar fi, spre exemplul, trecerea ELCEN în proprietatea Municipalității și fuziunea sa cu RADET, care să ducă la stingerea datoriei istorice a regiei de termoficare către furnizorul de agent termic și la preluarea de către Primăria Capitalei a datoriei ELCEN către furnizorul de gaze naturale, ROMGAZ. Această din urmă datorie este cu mult mai mică, reprezentând ceva mai puțin de jumătate din datoria RADET către ELCEN.

O altă discuție serioasă, în urma căreia așteptam rezultate concrete ar fi fost cea cu privire la deblocarea legislativă a programului de consolidare a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic. Teatrul Nottara este numai un caz punctual, care subliniază blocajul în care se află consolidarea, despre care ne aducem aminte doar o dată pe an, în ziua de 4 martie.

Astfel, imobilul la parterul căruia se află Sala Magheru a Teatrului Nottara are un studiu de expertiză privind rezistența seismica încă din anul 1996, iar consolidarea sa ar fi putut fi deja încheiată. Numai că proprietarii din blocul respectiv au contestat expertiza din ’96 și cer acum, prin vocea managerului de la Nottara, o nouă expertiză. Chiar dacă Primăria Capitalei va finanța noul studiu, nu există nici o garanție că nu va fi contestat și acesta, după cum nu există garanția că toți proprietarii din imobil vor fi de acord, de data aceasta, cu începerea lucrărilor de consolidare, asa cum cere legea.

De fapt, soluția care ar debloca întregul program de consolidare, inclusiv cazul blocului Nottara, și despre care așteptam ca primarul Capitalei să îi vorbească premierului, ar fi aceea a modificării legislației care prevede necesitatea acordului tuturor proprietarilor din imobil pentru consolidarea acestuia.

Dar, despre toate aceste lucruri nu am aflat a se fi discutat ieri. În aceste condiții, nu ne rămâne decât constatarea că, la noi, la români, nimic nu este mai definitiv decât provizoratul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.