Evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi astăzi în Bucureşti

CINEMA

Sala Elvira Popescu a Institutului Francez găzduieşte ce-a patra ediţie în România a „Zilelor Filmului LUX – Premiul Parlamentului European”, ce prilejuieşte proiecţia filmelor finaliste din acest an. În această joi rulează:

– de la ora 18:30, „Mustang”, drama a cinci fete dintr-o localitate din Turcia în căutarea libertăţii realizată de Deniz Gamze Ergüven;
– de la ora 20:30, „Lecţia”, co-producţie Bulgaria-Grecia regizată de Petar Valchanov şi Kristina Grozeva ce prezintă drama unei profesoare de engleză la un liceu de lângă Sofia care riscă să rămână fără casă.

Platforma Kinedok a programat, de la ora 19:00, la Spaţiul Public European, proiecţia documentarului „Fericiţi până la adânci bătrâneţi”, urmată de o întâlnire cu Tatjana Božić, realizatoarea acestui film emoţional, dar totodată umoristic, în care fiecare se recunoaşte cu uşurinţă, în timp ce regizoarea caută cu sârguinţă sfântul graal al dragostei, încununat de concluzia basmelor: „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi!”.

MUZICĂ

Centrul de conferinţe Auditorium Pallady găzduieşte, începând cu ora 17:00, un concert caritabil în cadrul campaniei naţionale de Crăciun „Zâmbetul din cutie”, prin care elevi din şcolile din Bucureşti şi din împrejurimile capitalei donează, până pe 15 decembrie, în cutii de pantofi, cadouri pentru copiii defavorizaţi din restul ţării. Evenimentul prezentat de Cabral Ibacka aduce pe scenă artişti precum George Natsis sau Mircea Vintilă şi cei mai talentaţi copii din şcolile partenere şi din centrele de plasament participante. Biletul de intrare la acest concert, atât pentru elevi cât şi pentru adulţi, va fi o cutie cu un cadou ce va face un copil fericit.

Tudor Gheorghe susţine, alături de orchestra sa, încă o reprezentaţie cu spectacolul „Adio, doamnă!”, de la ora 19:00, la Sala Palatului.

Sala Radio găzduieşte, de la ora 20:00, recitalul de jazz susţinut de Brad Mehldau Trio.

Tot de la ora 20:00, este programat, la Romexpo, un recital al celebrului tenor spaniol Jose Carreras, alături de cea mai mare orchestră simfonică din Europa, în cadrul turneului mondial „A Life in Music”.

Trupa Grimus dă concert de la ora 21:00 în Club Control.

În Hard Rock Cafe, trupa Direcţia 5 susţine, de la ora 21:30, un concert ce poartă titlul celui mai recent album: „Te iubesc”.

EXPOZIŢII

La Muzeul Naţional de Artă contemporană, de la ora 19:00, are loc vernisajul expoziţiei „Latura întunecată a naturii” ce constituie primul capitol al proiectului expoziţional în şase părţi „Punctul alb şi cubul negru”. Artişti participanţi: Biroul de Cercetări Melodramatice din România, Igor şi Ivan Buharov din Ungaria, Antanas Gerlikas din Lituania, Minseung Jang + Jaeil Jung din Coreea, Rosell Meseguer din Spania şi Adrien Tirtiaux din partea Austriei şi Belgiei.

La Institutul Cultural „Balassi” al Ungariei, la ora 19:00, este vernisată expoziţia „Sinagogile din Europa Centrală şi de Est, 1782–1944”, realizată pe baza volumului cu acelaşi titlu al lui Rudolf Klein din Subotiţa, artist fotograf şi istoric de artă. Rezultată în urma unor cercetări desfăşurate pe parcursul a 20 de ani, expoziţia prezintă mult mai amplu, decât în volum, arhitectura de sinagogi, prin intermediul celor aproape 400 de fotografii, acoperind de fapt întreg teritoriu al monarhiei austro-ungare. Vernisajul este însoţit de conferinţa „Arhitectura lui Ybl Miklós în Transilvania” susţinută de Mara Popescu, doctorand la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti.

CONFERINŢĂ

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român maestrul japonez Hideta Kitazawa susţine conferinţa „Măştile japoneze – meşteşug tradiţional, expresie contemporană”, precedată, de la ora 18:00, de prezentarea „Măşti populare româneşti” susţinută de prof. Angela Hondru, specialist niponolog.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.