Ileana Cotrubaş – o distinsă româncă în istoria muzicală a lumii

”Fundamental, datorez totul educației muzicale, absolut perfecte, pe care am primit-o în România, mai întâi la Școala Specială de Muzică (…) apoi la Conservator. De fapt, tot ceea ce am învățat în țară mi-a servit în continuare…”, declara artista într-un interviu, aducând omagii școlii de muzică din România.

Ileana-CotrubasPovestea succesului său poate fi prezentată în zeci și zeci de moduri, dar să începem cu Teatro alla Scala din Milano, Italia, una dintre cele mai faimoase scene de operă din lume. Aici celebritatea se obține cu mare greutate, publicul italian fiind exigent și temperamental.

Pentru Ileana Cotrubaș răsunetul internațional a venit în ianuarie 1975 când a fost chemată în ultimul minut pentru a o înlocui pe Mirella Freni în rolul Mimi din Boema de Giacomo Puccini. La repetiția generală, când a aflat că Freni nu mai poate cânta, Luciano Pavarotti a strigat: ”Aduceți-o pe Cotrubaș!”. Distinsa soprană a zburat cu avionul din Kent unde locuia, reușind să ajungă la spectacol cu doar un sfert de oră înaintea ridicării cortinei. Interpretarea sa a fost primită cu entuziasm de către critici și spectatori deopotrivă.

”La final au ovaționat continuu, iar Pavarotti m-a lăsat singură, pe scenă, pentru toate aplauzele. I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru asta”, își amintea într-un interviu pentru New York Times, minunata artistă.
Intre marile scene pe care a cântat, la loc de frunte rămâne Covent Garden din Londra şi Metropolitan din New York, iar dintre roluri, preferate au fost: Tatiana, Antonia, Melisande, Mimi şi, mai ales, Violetta. Deţine multe înregistrări realizate sub cele mai autorizate baghete ale timpului.

S-a născut în Galați, într-o familie cu tradiție muzicală. Cariera a început-o la vârsta de nouă ani, când a devenit membru al Corului de Copii al Radiodifuziunii Române. La vârsta de unsprezece ani, cânta ca solistă.

Citeste AICI in continuare totul despre Ştefan Odobleja!

Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalități din cultura sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor.
100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.