Parastas pentru 132 de morti: jocul pervers la doua capete

Statul Islamic (SI) isi finanteaza operatiunile in Siria, in Irak si in restul lumii din exploatarea resurselor de petrol din vestul Siriei, zona pe care o controleaza absolut.

Asta se stia nu de o saptamana-doua, ci de multe luni, chiar ani, mai ales ca satelitii si dronele scaneaza non-stop si Siria si Irakul.

Si-atunci de ce nu a intervenit nimeni sa distruga depozitele, rafinariile si camioanele cisterna cu care erau transportate produsele finite, mai ales ca acestea erau expuse in vazul lumii?

Raspunsul l-am aflat de la televizor si este socant de simplu prin cinismul sau: Statele Unite evitau sa distruga rafinariile pentru ca ….. sperau ca ele sa fie folosite de viitorul guvern – anti-Assad, dar, evident, democratic – care ar fi urmat sa fie sustinut de Washington.

Iata, insa, ca viitorul guvern anti-Assad si democratic nu este in stare sa castige teren si nici putere, in schimb SI a castigat suficienta putere ca sa pregateasca, si in buna parte chiar sa reuseasca, valuri de atentate in chiar inima Occidentului.

Asa ca Washingtonul a avut, brusc, revelatia ca jocul sau „la doua capete” este falimentar si a inceput sa bombardeze si rafinariile si camioanele. Statele majore au publicat cu mandrie imaginile rezervoarelor care explodau in serie, sau ale camioanelor facute scrum.

Dar, asta de-abia incepand de ieri. Pana ieri acestea erau tinte „tabu”.

Ca sa fim obiectivi, este imposibil ca americanii sa fi reusit sa tina ascunsa de restul lumii aceasta strategie schizofrenica.

Cu siguranta si restul tarilor din NATO stiau ceva, francezii stiau si chiar si rusii stiau. Dar, nimeni nu vorbea, asta este politica globala.

„C’est la vie”, dupa cum ar spune prietenii mei din Paris.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.