Gellu Naum, scriitorul avangardist care a mutat, pentru o vreme, centrul lumii la Bucuresti

Omul zilei de astazi este Gellu Naum, scriitorul avangardist care a mutat, pentru o vreme, centrul lumii la Bucuresti.

A fost unul dintre cei mai importanti poeti ai veacului 20, dar a avut un destin special atat in viata cat si in cariera literara.
Faima si recunoasterea alternau cu marginalizarea si autoexcluderea – insa opera lui Gellu Naum e mai mult decat poezia izvorata din suprarealismul mijlocului de veac 20.
Este emblema unui creator care a pus Romania pe harta literara a lumii.

Tatal lui Gellu Naum a murit la Marasesti la doar un an dupa ce devenise parinte iar o generatie mai tarziu poetul si-a vazut din nou tara in razboi, fiind si el trimis pe frontul de rasarit.
A fost la un pas de moarte insa gloantele si bolile l-au iertat.

Gellu-NaumIntors din razboi pune bazele grupului de poeti suprarealisti romani care intre 1945 si 1947 au impresionat lumea literara a vremii.
Gellu Naum devenea cel mai important reprezentant roman al suprarealismului si unul din ultimii mari poeti europeni suprarealisti.

Andre Breton, fondatorul acestui curent literar si mentor al tanarului Naum in Parisul anilor 30 afirma atunci ca adevaratul centru al lumii s-a mutat la Bucuresti.

A inceput sa scrie versuri cand avea ceva a spune: in tinerete, cand a pus pariu cu colegii lui de clasa.
A fost facut celebru de lirica supra-realista si in anii 50 a fost de inlocuirea acesteia cu realismul socialist care a devenit unica forma de exprimare artistica intr-o tara, Romania, comunista.
Dar el continua sa scrie pe ascuns in felul lui si, pentru a-si castiga existenta, face traduceri corecte din punct de vedere stilistic ale autorilor straini.
Dar scrie si carti pentru copii, plamadind personaje ce vor fi iubite de generatii succesive.

Afla de AICI totul despre Gellu Naum!

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.