Național Arena nu are avizul final de la ISU, dar întrunește toate condițiile de siguranță, în caz de incendiu

Foto: nab.ro

Reprezentanții Primăriei Capitalei afirmă că, deși nu are avizul final de funcționare de la ISU, Stadionul Național Arena întrunește toate conditiile de siguranță,  în caz de incendiu.

Proiectul stadionului a fost avizat,  încă din prima fază de către ISU și, numai în urma acestui aviz,  a fost emisă autorizația de construire.  Mai mult decât atât,  Arena Națională îndeplinește normele europene în ceea ce privește numărul acceselor și fluxurile de afluire și defluire a spectatorilor, care au fost calculate la capacitatea maximă, de 55 de mii de spectatori, susțin reprezentanții Municipalității.

Stadionul Arena Națională oferă condiții de siguranță maximă, atât datorită măsurilor pasive de protecţie la foc, materialele de construcţie din care este realizat şi instalaţiile antiincendiu, senzori de fum, instalaţii de stingere, cât și datorită măsurilor active, care sunt luate la fiecare manifestare organizată pe stadion.

Problemele au apărut la recepție, după finalizarea lucrărilor. Avizul final de funcționare de la ISU nu a putut fi obținut din cauza unor neconcordanţe între legislația românească și cea europeană privind siguranţa la foc. Astfel, deoarece membranele din care este alcătuit acoperișul retractabil al stadionului au fost achiziționate din Germania, acestea sunt atestate  privind siguranţa la foc potrivit legislației germane. Iar aceasta nu este armonizată cu legislația românească.

Membranele prezintă caracteristici adecvate de siguranță la foc, fiind testate în laboratorul ISU,  dar avizul final de funcționare de la pompieri va putea fi obținut fie prin armonizarea legislației românești în domeniu cu cea europeană, fie prin obținerea de către constructor a documentației de la firma producătoare a membranei, spun cei de la Primăria Capitalei.

1 COMENTARIU

  1. Normativul pentru siguranta la incendiu, P118, este absolut armonizat cu legislatia europeana. Numai cine vrea sa scape de responsabilitatea acestei situatii inacceptabile, da vina pe lege! Ori ISU, ori proiectantul, ori clientul sunt responsabili pentru faptul ca cel mai mare Stadion romanesc functioneaza FARA autorizatie de functionare, o ilegaliate strigatoare la cer.
    Daca s-a decis folosirea unui alt material decat cel declarat Initial, avizul ISU NU MAI E valabil. E nevoie de un aviz nou, si de omologare. Ele se pot face, nu e atat de greu, mai ales pentru un proiect asa de mare, eforturile sunt absolut justificabile. E ceva incredibil sa folosesti un Stadion fara autorizatie de functionare. Si sa mai si dai vina pe lege! cand nu te-a pus nimeni sa folosesti un material neomologat in Romania. Puteai sa intrebi la ISU inainte sa-l cumperi si pui in opera.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.