Comisia Europeana: Pib-ul Romaniei va creste cu 3,5% in 2015

Economia Romaniei va  creste cu 3,5% in acest an, cu 4,1% in 2016 (4,1%) si cu 3,6% in 2017 ca urmare a cresterii consumului, in conditiile reducerilor de taxe si impozite, a estimat Comisia Europeana (CE) in previziunile economice de toamna, raport publicat astazi care include estimarile pentru toate cele 28 de tari comunitare.

In schimb, Bruxelles-ul se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei va creste de la 1,5% din PIB în 2015, la 2,8% din PIB în 2016 si la peste 3% din PIB în 2017.

Tot conform estimarilor Comisiei, datoria publica a Romaniei va atinge 40,9% din PIB in 2016 si 42,8% din PIB în 2017.

Cu ocazia publicarii datelor privind România, vice-presedintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social Valdis Dombrovskis a declarat: „Previziunile economice publicate astazi indica imbunatatirea performantelor economice ale Romaniei. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara actiunile decisive intreprinse in favoarea reformei finantelor publice. Cu toate acestea insa, continuarea reformelor structurale ramane extrem de importanta, precum si asigurarea sustenabilitatii finantelor publice si a cresterii economice pe termen scurt si mediu prin politici bugetare responsabile”.

Tot astazi CE a estimat ca in perioada 2015 – 2017 in Uniunea Europeana (UE) vor sosi, in total, trei milioane de imigranti din tarile afectate de razboi si de saracie.

In ce priveste impactul economic al acestui fenomen de amploare fara precedent, CE considera ca pe termen scurt statele UE vor trebui sa cheltuiasca mai mult, dar pe termen mediu “este de aşteptat să se producă un impact pozitiv suplimentar asupra cresterii economice ca urmare a sporirii ofertei de forta de munca”

Comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici a estimat ca PIB-ul la nivelul intregii UE va spori cu 0,2 – 0,3% până în 2017, estimare care ia in considerare atat cresterea cheltuielilor publice cat si impactul pe care forta de muncă suplimentara datorita imigratiei il va avea pe piata muncii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.