Evenimentele culturale ale zilei

CINEMA

La Cinema Studio au loc ultimele două proiecţii din cadrul Zilelor de Film Spaniol, dedicate anul acesta celebrului actor Antonio Banderas şi intitulate „Premii Goya de Onoare”:

– de la ora 18:00, „La corte del faraón” dramedie de José Luis García Sánchez, despre anchetarea, la sfârşitul anilor ’40”, a membrilor unei trupe de teatru de amatori care a îndrăznit să joace, fără permisiunea şi viza cenzurii, musicalul „La Corte del Faraón”, interzis pentru conţinutul său politic, erotic şi religios;

– de la ora 20:00, „Contra el viento” de Paco Periñán ce povesteşte relaţia incestuoasă dintre Juan şi Ana.

Festivalul Filmului Francez a programat la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 18:30, comedia dramatică „Tristesse Club” de Vincent Mariette;

– de la ora 20:30, „Les Terrasses”, dramă algeriană realizată de Merzak Allouache.

Platforma Kinedok vă propune proiecţia, de la 18:30, în Frontline Club – The Institute, a documentarului „Sânge” realizat de rusoaica Alina Rudnitskaya.

DANS

Centrul Naţional al Dansului prezintă, de la ora 18:00, la Teatrul Excelsior, cel de-al treilea eveniment din cadrul Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în Bucureşti, în care se face evocarea coregrafei Vera Proca-Ciortea prin prezentarea Grupului 14 (anii ‘30) şi a Grupului Gymnasion (anii ‘70-‘80) conduse de aceasta. Evenimentul, conceput de Vava Ştefănescu, debutează cu o reconstituire scenică a mai multor coregrafii originale, semnate de Vera Proca-Ciortea, concomitent cu proiecţia filmelor înregistrate în 1988 la Festivalul de Dans de la Kiel, Germania, păstrate pe casete video în arhiva artistei.

MUZICĂ

Sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, Orchestra de Cameră Radio susţine, de la ora 19:00, la Sala Radio, un concert 100% Mozart având în program: Concertul nr. 14 în mi bemol major pentru pian şi orchestră – solist Dinu-Mihai Ştefan, Simfonia nr. 28 în do major şi Simfonia nr. 40 în sol minor.

Cele două săli a Ateneului Român găzduiesc, de la ora 19:00, tot atâtea recitaluri:

– la Sala Mare, cel al pianistei Ilinca Dumitrescu dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea compozitorului finlandez Jean Sibelius;

– la sala mică, cel intitulat Sonic Trans-Fusions şi susţinut de percuţionistul David Shively, care interpretează muzică de compozitori contemporani, şi Ansamblul Hyperion International ce are în repertoriu muzică bizantină de: Filotei Sin Agăi Jipei, Anton Pann, D. Suceveanu şi Dometian Vlahul.

Institutul Cultural Balassi al Ungariei, vă invită, de la ora 19:00, la un concert al compozitorului Horváth Bálint ce are în program lieduri în interpretarea sopranei Juhász Orsolya Anna şi opusuri pianistice în interpretarea autorului.

În cadrul cele de-a V-a ediţii a Festivalului „Serile de chitară”, de la ora 19:00, la Palatul Şuţu are loc „Gala Extraordinară a chitariştilor în afirmare”, dedicată tinerilor interpreţi precum Dominic Mihăilescu, Helga Leea Cristescu, Alexandru Grecu, Mihail Petre.

Nicu Covaci, Mony Bordeianu şi AG Weinberger concertează, pentru prima oară împreună, de la ora 21:00 în Hard Rock Cafe, într-un eveniment intitulat sugestiv „De la Blues la Metal”, ce marchează lansarea oficială a Rock House Events.

EXPOZIŢII

La Galeria de Artă a Teatrului de Revistă „C. Tănase”, de la ora 19:00, are loc vernisajul expoziţiei „Expresii ale Impresiei” cu lucrări de pictură şi grafică realizate de Alexandru Alavaţchi, Vitalie Butescu şi Gheorghe Zvarici, ce poate fi vizitată până pe 22 noiembrie.

CONFERINŢE

Scriitorul Vasile Ernu vine la „Poveşti din cartier. Întâlniri cu autori şi vecinii lor”, o întâlnire cu publicul cititor din Cartierul Crângaşi ce începe de la ora 18:00, la sediul Bibliotecii Nichita Stănescu din Calea Crângaşi nr. 19.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.