Evenimentele culturale ale zilei

CINEMA

La Cinema Studio se desfăşoară Zilele de Film Spaniol, dedicate anul acesta celebrului actor Antonio Banderas şi intitulate „Premii Goya de Onoare”. În a doua zi a săptămânii puteţi viziona dramele:

– de la ora 18:00, „El placer de matar” în regia lui Félix Rotaeta, despre un tânăr profesor de matematică celibatar dintr-o familia de clasă medie şi un mărunt traficant de droguri, seducător şi uşor scandalagiu, care se cunosc întâmplător şi îşi dau seama că au ceva în comun: plăcerea de a ucide;

– de la ora 20:00, „Si te dicen que caí/ Dacă ţi se spune că am căzut” de Vicente Aranda, amintiri dintr-o Barcelonă nefericită din 1940 în care copiii, în lipsa jucăriilor, se distrau cu povestiri „Aventis” în care uneau fragmente din ceea ce ştiau cu ceea ce inventau, într-un amestec de ficţiune şi realitate.

La Cinema Elvira Popescu continuă Festivalul Filmului Francez, azi fiind proiectate şi comentate de criticul Joachim Lepastier :

– de la ora 18:30, comedia „Vivement dimanche! / De-ar veni odată duminica!” de François Truffaut, în care Jean-Louis Trintignant joacă pe Julien Varcel a cărui existenţă mediocră de agent imobiliar e bulversată de asasinarea amantului soţiei sale, apoi chiar a acesteia, el fiind acuzat de ambele crime, iar secretara lui îl ascunde şi se apucă să investigheze, pe cont propriu, dublul asasinat;

– de la ora 20:45, drama romantică SF „Alphaville” realizată în 1965 de Jean-Luc Godard.

Platforma de distribuţie de documentare Kinedok a programat proiecţia, de la ora 19:00, în Acuarela, a filmului croat „Potrošeni / Epuizaţi” de Borut Šeparović despre cele mai importante minute ale vieţii. Protagoniştii, persoane de peste 55 de ani, vorbesc despre viaţă şi moarte, bucurie şi durere, asumându-şi responsabilitatea pentru lumea în ruine pe care o lasă noilor generaţii.

MUZICĂ

Turneul „Vioara lui George Enescu la sate”, cu violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, se opreşte azi în „satul” ciobanului Bucur, mai exact la Sala Radio unde, de la ora 19:00, cei doi instrumentişti interpretează: Sonata pentru vioară şi pian nr. 3 în do minor de Grieg, Sonata pentru pian şi vioară nr. 2 în La major de Brahms şi Sonata în La major pentru vioară şi pian de César Franck.

Muzica Bucureştilor din perioada interbelică este adusă de Tudor Gheorghe şi orchestra sa la Sala Palatului, în spectacolul-eveniment „Adio, doamnă!”, ce începe de la ora 19:00.

EVENIMENT

Deschiderea „Zilelor Culturii Ruse”, aflate la a V-a ediţie, are loc de la ora 14:00, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. De la ora 19:00, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, prezintă în Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani spectacolul „O zi din viaţa domnişoarei Luba Otradina”, de A.N. Ostrovski.

EXPOZIŢII

De la ora 18:00, la Institutul Cultural Român au loc vernisajul expoziţiei „Soleil de l’Est – douăzeci de ani de activitate” şi lansarea albumului omonim. Vor fi prezenţi Radu Boroianu – preşedintele ICR, Chantal Moreno – directoarea Biroului regional pentru Europa centrală şi de est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Marius Tiţa – curatorul expoziţiei. Expoziţia este deschisă până pe 15 noiembrie.

Expoziţia „ContempL’Art #2”, cu lucrări ale artiştilor contemporani Dragoş Alexandru, Gheorghe Coman, Eugen Iovan, Sorin Dumitrescu Mihăeşti şi Răzvan Stanciu este vernisată la sediul Casei de licitaţii Goldart din Intrarea I.L. Caragiale, la ora 18:30.

CONFERIŢE

Continuă seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică, ediţia din această zi de marţi având-o ca invitată, de la ora 19:00, pe actriţa Maia Morgenstern care aduce momente artistice – surpriză, şi o sesiune de autografe.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.