Alexandru Ciucurencu, pictorul luminii

Începuturile artistice ale lui Alexandru Ciucurencu sunt legate de locurile natale: mai întâi de Cicurova, comuna din Dobrogea unde s-a născut în 1903 şi apoi, de la 13 ani de Tulcea, unde a lucrat ca ucenic al zugravului Mihail Paraschiv.

Alexandru-CiucurencuDupă studiile la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, îşi face debutul artistic la Salonul Oficial din capitală, în anul 1930.
Pleacă şi el la Paris, la Academia Julien, pictând în atelierul lui André Lhote.

Colorist exuberant într-o fază iniţială, a pictat mai ales naturi moarte, nuduri şi peisaje, care se remarcă prin armonia cromatică.

După 1944, Alexandru Ciucurencu şi-a schimbat tematica, realizând compoziţii cu subiecte istorice sau sociale.
A mai pictat şi portrete ale personalităţilor culturale ale vremii (Krikor Zambaccian, George Călinescu, Alfred Alessandrescu), portretul mamei sale care are un dramatism aparte sau portrete de muncitori şi peisaje industriale.

Citeste AICI totul despre Alexandru Ciucurencu

Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.