Cum a fost posibilă tragedia din Colectiv?

În urma tragediei de vineri seara din Clubul Colectiv, opinia publică încă încearcă să înțeleagă cum a fost posibilă această nenorocire. Toată lumea arată acuzator către administrația publică locală, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile. Dar, au primăriile atribuții în domeniul controlului, astfel încât să poată preveni astfel de grozăvii?

Răspunsul categoric este NU! În anul 2004, s-a trecut la simplificarea procedurilor de autorizare pentru agenții economici. Astfel, de atunci încoace, administratorul agentului economic depune la Registrul Comerțului o declarație pe propria răspundere, conform căreia sunt îndeplinite condițiile cerute de lege pentru desfășurarea activităților din actul constitutiv al societății comerciale respective. Pe baza acestei declarații, primăria de sector pe a cărei rază administrativ-teritorială se află punctul de lucru eliberează acordul de funcționare. Inspectorii primăriei nu au atribuții de a verifica veridicitatea celor declarate la Registrul Comerțului.

Abia după începerea activității, instituțiile specializate, precum ISU sau ANSVSA, ar trebui să efectueze controale pentru a verifica veridicitatea celor declarate pe proprie răspundere. Asta în condițiile în care ISU dispune de numai 10 inspectori, care ar trebui să verifice mii de puncte de lucru ale societăților comerciale.

Așa se face că administrația locala nu are atribuții de a verifica măsurile de siguranță antiincendiu, calitatea materialelor cu care sunt realizate amenajările interioare sau pregătirea personalului in ceea ce privește situațiile de urgență.

Soluția pe care administrația publică locală o propune pentru prevenirea, pe viitor, a unor asemenea tragedii, ar fi aceea a revenirii la autorizarea prealabilă începerii activității pentru societățile comerciale. Asta ar însemna că administratorii ar trebui să obțină avizele necesare de la ISU, ANSVSA în urma unor verificări pe teren ale inspectorilor de specialitate, înaintea începerii activității.

Află mai multe despre tragicul eveniment care a avut loc în Clubul Colectiv

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.