Camil Ressu, pictorul a cărui opera păstrează valorile tradiţiei

Omul zilei de astazi este Camil Ressu, membru al Academiei Române, unul dintre cei mai importanti pictori români din prima jumatate a secolului XX.

S-a nascut in ianuarie 1880: recent s-au implinit asadar 135 de ani de cand a vazut lumina zilei si avea sa traiasca destul de agitat pana la varsta de 82 de ani.

Camil RessuDupa propriile-i marturisiri consemnate de Romania Literara, familia lui Camil Ressu provine din regiunea Epirului, refugiata la Iasi curînd dupa 1800, din pricina persecutiilor aduse de stapînirea otomana.

Camil s-a remarcat ca un bun desenator înca din liceu si se va înscrie în 1897, la Scoala de Arte Frumoase. A fost pus ucenic in diverse ipostaze artistice dar nu-si gasea locul. Stia inca de atunci ca poate mai mult.

A intrat la facultate dar, plictisit si în dificultate financiara, paraseste Bucurestiul si se intoarce la Iasi unde, între timp, i se mutase si familia. Dar tatal sau murise.

Daca la Bucuresti scoala era excesiv de formalizata, Iasi-ul era la punctul diametral opus iar atmosfera era dramatica. Se pictau felii de harbuji, cozonaci si oua rosii. Asta nu era pentru el.

Nemultumit profund de acest peisaj artistico-academic, Ressu trece la un atelier de sculptura. Avea sa incerce si asta, dar fara prea mult succes.

O data ispravite studiile la Iasi, Ressu îsi pregateste plecarea la München.
Avea pilda junimista si traditia Scolii de Arte Frumoase conform carora era inacceptabila desavîrsirea instructiei în alta parte decît în Germania sau, macar la Viena. Parisul nu intra în calcul decat ca, eventual, un loc sigur al ratacirii si al pierzaniei, consemneaza presa vremii.

Citeste AICI restul povestii vietii lui Camil Ressu!

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.