Lectia de naivitate

Covor rosu, protocol de stat complet si la Palatul Buckingham si la Downing Street 10, dineuri de gala, vizite personala la premierul David Cameron, fotografii in cele mai celebre cluburi de fotbal britanice, nimic nu a fost uitat pentru vizita de saptamana trecuta a presedintelui chinez Xi Jinping in Regatul Unit.

Liderul de la Beijing a dormit chiar doua nopti in Palatul Buckingham si a fost plimbat in trasura regala, alaturi de Elisabeta a II-a.

Si toate astea pentru ce? Pentru niste prapadite de contracte de investitii de vreo 30 de miliarde de lire sterline in Marea Britanie.

Imi inchipui cum ar vui presa si politica romaneasca daca Xi Jinping ar fi primit la noi cu asemenea fast.

Cum ar mai curge acuzatiile de neo si cripto-comunism, de abandonare a valorilor occidentale, a parteneriatului strategic euro-atlantic, de intoarcere catre perioada sumbra de dinainte de 1990 etc. etc.

Dar nicio grija: nu va (re)veni asa curand in Roamnia.

A venit in 2009, cand era vicepresedinte si se stia deja ca va fi viitorul presedinte. La momentul respectiv a tinut si o conferinta la ASE despre intentiile Chinei de a investi in Europa de Est.

Dar cu noi nu i-a mers, a fost tratat asa cum merita: cu politete rece, protocol redus la minin. A plecat cu mana goala, dar si noi am ramas cu mana goala.

Ca doar nu suntem asa de naivi ca englezii…..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.