Suferința limbii române

Suntem tot mai grăbiți, mai stresanți, scriem aproape în exclusivitate, la calculator, la tabletă sau la telefon și, poate, din aceste cauze, avem tendința de a acorda tot mai puțină atenție felului în care ne exprimăm, atât în scris, cât și oral.

anunt - greseala gramaticalaPentru că este vineri și se apropie weekend-ul, când ar trebui să avem mai mult timp liber, poate că vom găsi câteva minute pentru a medita și asupra felului în care scriem și vorbim.
Aceste gânduri mi le-a trezit un afiș pus la avizierul blocului. Prin acest afiș cineva, probabil o persoană de răspundere, din administrația imobilului, atrăgea atenția celor interesaţi asupra iminentei umpleri cu apă a instalației de încălzire. Persoana importantă le dădea și un sfat locatarilor: „Cine a făcut reparații sunt rugați să le supravegheze”!

Fără a intra în subtilități gramaticale ținând de sintaxa frazei, cu propoziția subiectivă etc, cred că, dacă suntem puțin atenți, această exprimare ne deranjează la ureche, pur și simplu. Haideţi să ne amintim că forma corectă a acestui enunț poate fi „cine a făcut reparații este rugat să le supravegheze” sau „cei care au făcut reparații sunt rugați să le supravegheze”.

Exprimându-ne astfel, vom evita să chinuim limba română, dar și să le părem agramați celor care poate își amintesc ceva mai bine regulile de gramatică învățate în școală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.