Apa și canalizarea din București, mai ieftine dacât în alte orașe

Prețul pentru serviciile de apă şi canalizare din București nu a crescut nejustificat, susține Apa Nova. Schimbările tarifare au fost realizate conform contractului de concesiune, spun reprezențantii societății. Mai mult decât atât, acestea au fost aprobate de Autoritatatea Națională de reglementare.

Potrivit statisticilor, tarifele practicate în Capitală ocupă poziția 17 într-un clasament național care cuprinde 33 de operatori de servicii de apă şi canalizare din România, spune directorul general adjunct al Societații Apa Nova, Epsică Chiru.

Poziția ocupată de tariful serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare din Bucureşti este aproape neschimbată comparativ cu cea din anul 2001 (contractul de concesiune a intrat în vigoare la data de 17 noiembrie 2000). Potrivit contractului, tariful practicat de Apa Nova București acoperă cheltuielile de operare, întreținere, reabilitare, dezvoltare și de modernizare ale sistemului de alimentare cu apă și de canalizare.

Directorul general adjunct al Societatii Apa Nova, Epsică Chiru, a declarat in exclusivitate pentru BucurestiFM că preţul este ajustat, pe de-o parte, în funcţie de rata inflatiei, şi, pe de altă parte, în funcţie de lucrările suplimentare realizate în afara contractului de concesiune.

Acesta a oferit câteva exemple de ajustări extraordinare de tarif.
Este vorba despre preluarea Casetei în concesiune care a presupus o ajustare tarifară de 17,13%, pentru investiţii de 39.270.000 euro şi costuri de operare (până la data prezentei informări) de aproximativ 3.400.000 euro/an, preluarea Staţiei de Epurare Ape Uzate Glina în concesiune este o altă investiție care a presupus o ajustare tarifară de 36,68%, pentru investiţii de 17.500.000 euro şi costuri de operare de aproximativ 26.000.000 euro/an și înlocuirea branşamentelor de plumb care a condus la o ajustare tarifară de 3,99%, pentru investiţii de aproximativ 18.000.000 euro.

Epsică Chiru a mai precizat că schimbările tarifare extraordinare sunt făcute în concordanță cu termenii contractului de concesiune, printr-un mecanism de validare reprezentat de o comisie de experți internaționali. Rolul acestei comisii este de a valida creșterea nivelului de tarif aplicabil, așa cum a fost stabilit prin Contractul de Concesiune.

Ulterior, creșterea tarifară este supusă aprobării autorității naționale de reglementare în domeniu, respectiv ANRSC. Astfel, aceste ajustări nu lasă loc unei revizuiri subiective a tarifului, întrucât se aplică în mod strict indicii oficiali.

Directorul general adjunct, Epsică Chiru, mai spune că Apa Nova București a investit aproximativ 400 milioane de euro în ultimii 15 ani, iar unele dintre aceste lucrări au fost făcute fără ajustarea tarifului.

Printre acestea se numără realizarea Uzinei de tratare şi producţie a apei potabile de la Crivina, extinderi reţele de alimentare cu apă şi de canalizare „Programul Bucur”, investiţii de reabilitare si modernizare staţii de tratare, staţii de pompare, reţele, echipamente, utilaje si fantani arteziene. Toate aceste investiţii au condus la creşterea calităţii vieții bucureştenilor, a mai precizat Epsică Chiru.

Consiliul de Administraţie Apa Nova București a solicitat un audit extern unei firme independente care urmărește, cu precădere, subiectele ce fac obiectul anchetei DNA în dosarul în care este vizată societatea.

Apa Nova București a răspuns favorabil și a cooperat cu autoritățile, oferind toate informațiile solicitate până în acest moment. Apa Nova București va continua să colaboreze în totală transparenţă cu autoritățile române în contextul anchetei în desfășurare.
Aceste informații sunt prezentate de Apa Nova ca urmare a anchetei demarate de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.