Victor Babes, romanul care a oferit lumii primul Tratat de Bacteriologie

BucurestiFM ti-l prezinta pe Victor Babes – unul dintre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor.

Omul zilei de astazi este Victor Babes, medicul care a privit dincolo de ceea ce medicina timpului sau oferea, dincolo de simptome si de cauze. El este savantul care a pus bazele moderne ale bacteriologiei.

Victor-BabesIn anii 60 ai veacului XIX, fruntasul roman, originar din Banat, Vincentiu Babes se stabilise in capitala imperiului ca avocat si devenise grefier la Curtea de Justitie din Viena.
Fiul sau Victor era interesat doar de medicina.
Familia i-a oferit asadar tanarului Babes posibilitatea de a studia la Viena si apoi la Budapesta, unde si-a luat doctoratul.
Era vremea marilor descoperiri, epoca in care Louis Pasteur in Franta si Robert Koch in Germania puneau bazele microbiologiei.
Curand, un nou nume urma sa se afirme ca descoperitor si inainte mergator al unei noi discipline. Numele unui roman: numele lui Victor Babes.

In anii 1800 lumea era un loc intristat de boli si epidemii.
In Austro-Ungaria, tuberculoza facea ravagii iar in Romania, mortalitatea bolii numite pelagra era uriasa.
Victor Babes a declarat public ca leacul acestei boli a mizeriei, pelagra, al acestei rusini nationale era, simplu, improprietarirea taranilor.
Insa dincolo de discursurile moralizatoare, ramanea munca savantului, preocuparea pentru medicina profilactica, lupta antiepidemica, dezvoltarea medicinei veterinare si eforturile pentru introducerea vaccinarii antirabice.

Victor Babes s-a facut util si respectat in marile orase europene ale stiintei: Paris, Berlin, Viena si Budapesta. In capitala Frantei lucreaza in laboratorul lui Louise Pasteur, iar in capitala Imperiului German este cercetator in echipa condusa de Robert Koch.

Citeste AICI totul despre Victor Babes!

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală.

Lasă un răspuns