Cele mai tari evenimente culturale pe care nu trebuie să le ratezi astăzi în Bucureşti!

Programul zilei la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie, Anim’est.

Anim'est 2La Cinema Studio rulează:
– de la ora 12.30’, scurtmetrajele Competiţiei româneşti;
– de la ora 14.30’, „Eliberaţi-l pe Jimmy!” de norvegianul Christopher Nielsen;
– de la ora 16.30’, a doua grupare de scurtmetraje din Competiţia studenţească;
– de la ora 18.30’, scurtmetrajele din al patrulea calup al Competiţiei internaţionale;
– de la ora 20.30’, în competiţia de lungmetraj, producţia franceză „Adama” regizată de Simon Rouby, ce prezintă drumul iniţiatic al unui puşti de 12 ani dintr-un sătuc din vestul Africii până la limita iadului din Europa anului 1914;
– de la ora 22.30’, încă un film din Competiţia internaţională, „Posedaţi”, producţie Spania regizată de Samuel Ortí Martí.

La sala Elvira Popescu a Institutului Francez sunt programate:
– de la ora 12, Masterclass susţinut de regizorul Stéphane Berla;
– trei grupări de scurtmetraje produse în ţara invitată, Norvegia, proiectate la orele 14, 16 şi, respectiv, 18;
– de la ora 20, puteţi descoperi ce s-a întâmplat în studiourile Laika în timpul realizării filmului „Boxtrolls”;
– de la ora 22, scurtmetrajele din al cincilea calup al secţiunii Animash.

La Re: Animation Hub:
– de la ora 18.30’, italianca Andrea Martignoni susţine un Masterclass de sunet;
– de la ora 20, începe programul de scurtmetraje Music and Animations.

La Journey Pub:
– de la ora 18 are loc masa rotundă „Norway meets Romania”;
– de la ora 22 se desfăşoară programul Animusic Night;
– de la ora 23.30’ concertează trupa Nightlosers.

A doua ediţie a HipTrip Travel Film Festival se deschide la ora 19, la Cinemateca Eforie, unde, de la ora 20 rulează documentarul „In Transit”, regizat de Albert Maysles, a cărui acţiune se petrece doar în tren şi surprinde relaţiile care se leagă între pasagerii aflaţi la bordul cursei Amtrak’s „Empire Builder”, cea mai lungă şi aglomerată rută feroviară a Americii.

Tot de la ora 20, la Cinemateca Union rulează „În căutarea libertăţii”, documentar de Jon Long care surprinde noua revoluţie a oamenilor care îşi doresc să trăiască clipa şi să facă ceea ce le place cel mai mult, să simtă că trăiesc cu intensitate fiecare moment.

FilmÎn cadrul Zilelor Filmului Brazilian, de la ora 18.30’ rulează la Institutul Cervantes drama „Benjamin”, realizată de Monique Gardenberg ce spune povestea unui model publicitar, veteran şi uitat, şi a pasiunii sale pentru o tânără care seamănă izbitor cu marea sa iubire din urmă cu 30 de ani.

Kinedok a programat de la ora 20 o proiecţie în Make a Point cu documentarul „aici…adică, acolo” realizat de Laura Capatana Juller despre două fete din Maramureş care au crescut cu bunicii pentru că părinţii lor lucrează în Spania, ca mulţi alţi români.

În cadrul programului „Joia de film”, de la ora 19 este prezentată în Spaţiul Public European drama „Paradis: Credinţă” realizată de cineastul asutriac Ulrich Seidl.

Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu susţine, de la ora 19 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Camil Marinescu, având în program 3 lucrări de Mozart: Uvertura „Don Giovanni”, Concertul pentru pian nr. 22, în mi bemol – solist Christian Ihle Hadland şi Simfonia 38, „Praga”. Pianistul norvegian Christian Ihle Hadland este invitatul festivalului „Serile Lipatti“.

Trupa Toulouse Lautrec lansează al treilea album al său, intitulat „Dejun pe iarbă”, într-un concert ce începe de la ora 21.30’ în Hard Rock Café.

Forumul Cultural Austriac vă invită la vernisajul expoziţiei „The Paper Room” ce are loc de la ora 18 la ARTHalle din incinta Galeria Tipografia. Utilizând hârtia ca material de bază, Karima Klasen şi Michael Koch vor proiecta expoziţia pe loc, în dialog cu arhitectura prezentă şi cu privitorii.

Institutul Balassi al Ungariei vernisează, la ora 17 la Centrul Comunitar Evreiesc, expoziţia interactivă „Magii fotbalului şi jonglerii mingii acasă şi în lumea largă. Fotbalişti şi antrenori evrei-maghiari şi fotbalul de elită”. Cu ocazia vernisajului au loc şi două scurte prelegeri: istoricul Andreides Gábor vorbeşte despre Wiesz Árpád, unul dintre protagoniştii expoziţiei, iar istoricul şi ziaristul Pompiliu-Nicolae Constantin despre sportivii minoritari din România.

Istoricul Oana Marinache susţine conferinţa „Casele arhitecţilor din Bucureşti” de la ora 19, la Palatul Şuţu.

12063586_1104756136221086_4858234396400091726_nLa Mediateca Institutului Francez, în cadrul celei de-a treia ediţii „Les Jeudis Littéraires” este prezentat, de la ora 19, romanul „Lecţii aparte”, semnat de Hélène Grimaud. Marius Constantinescu şi Laura Câlţea discută pe marginea acestui volum din care citesc, în franceză şi română, Cyrielle Diaz şi Eufrozina Băiţan.

La Institutul Cultural Român are loc, de la ora 17, a doua întâlnire din seria „Avem nevoie de cultură”, invitaţii fiind acad. Răzvan Theodorescu, Paula Popoiu – director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Alina Sâmpetru – expert în comunicare şi strategie, şi Filip Lucian Iorga – istoric şi publicist.

Spectacole de teatru:

dessin-theatre19:00
”Family Affairs”, noul spectacol montat de Radu Afrim la Teatrul Odeon. Din distribuție: Pavel Bartoş, Marius Damian, Antoaneta Zaharia, Nicoleta Lefter, Rodica Mandache;

”Familia Tot”, spectacol realizat de directorul de scenă Victor Ioan Frunză cu trupa sa de tineri actori: George Costin, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu şi Alexandru Ion, la Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu;

”Marmură”, prima reprezentație a spectacolui semnat de Yuri Kordonsky, cu Marian Râlea și Victor Rebengiuc, la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu;

”N(AUM)”, întâlnire cu Oana Pellea și Cristina Casian, la Teatrul Metropolis;

”Un cuplu ciudat” de Neil Simon, regia: Liviu Lucaci, spectacol la Teatrul de Comedie;

19:30
”Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, piesa lui Iulian Margu, pusă în scenă de Ion Caramitru, la Sala Studio a TNB. Din distribuție:  Lari Giorgescu, Dorin Andone, Carmen Ungureanu, Teodora Mareş, Armand Calotă, Florina Cercel;

”RAKUGO”, monolog comic tradiţional japonez. Eveniment organizat de Ambasada Japoniei la București. Spectacol în limba engleză, la Sala Studio a Teatrului Odeon;

”Tectonica sentimentelor” de Eric-Emmanuel Schmitt, spectacol cu: Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Tamara Creţulescu, Carmen Ionescu și Valentina Zaharia, la Sala Atelier a TNB;

20:00
”Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu”, textul lui Matei Vișniec jucat de Teatrul În Culise în Club La Scena;

Spectacole în festival:

1858443-masks-representing-theatre-comedy-and-drama-over-white-backgroundFEST(IN) pe Bulevard, ediția a treia:

19.15
”Adunarea păsărilor”, după o idee de Michaela Tonitza-Iordache.
Regia și scenografia: Cristian Pepino, costumele: Cristina Pepino la Teatrul Țăndărică. Spectacol de animaţie recomandat adulților. Reprezentația este inclusă în secțiunea In memoriam: Michaela Tonitza-Iordache, Cristina Pepino.

21.00
”Femei de post” de Hanna Azoulay Hasfari, regia: Andreea Vulpe, spectacol cu: Luminiţa Erga, Crenguţa Hariton, Cristina Florea și Diana Roman, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, în Secțiunea PREMIERE ÎN;

Spectacole în cadrul Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe, ediția a cincea:

19:30
”G.O.D.”, după Eric Bogosian, one man show Toma Dănilă, la Teatrul Luni, Green hours jazz & theatre- Café;

21:15
”Hess” de Alina Nelega, cu Nicu Mihoc, one mas show prezentat la Teatrul de Artă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.