O expozitie de pisici este o lume la fel de sofisticata precum cea umana

Foto: Agerpres

Expozitia de pisici de rasa, „SofistiCAT”, deschisa la Romexpo in Pavilionul F a adus sub acelasi acoperis peste 200 de pisici de cele mai diverse rase: exotice, persane, sfinx, british shorthair, angora, bengali, somali, orientale, main coon, singapura, sacra de Birmania.

Pisicile participa la un adevarat concurs de frumusete. De altfel pisicile care participa de obicei la expozitii sunt pregatite de mici si au parte de o ingrijire speciala: o atentie deosebita din partea stapanilor pentru aspectul blanii, hrana speciala si nu in ultimul rand sunt selectate pentru concursuri pisicile care au un temperament calm si sunt prietenoase.

Publicul prezent inca din primele minute de la deschidere, este in general format din iubitori de pisici dar si din pasionati de fotografie care spera sa prinda in poze, posturi cat mai interesante ale micilor feline.
Insa cei mai entuziasmati vizitatori par a fi copiii. Unii dintre ei au acasa deja o pisica, de rasa sau nu, pe care o considera cea mai frumoasa iar altii isi doresc si spera sa aiba una cand vor fi mai mari pentru ca acum bunicii si parintii nu le permit. Exista insa si parinti care isi doresc o pisica pentru copiii lor adesea foarte timizi.

Pentru a vizita o asemenea expozitie vizitatorii trebuie sa respecte insa niste reguli nescrise de bun simt: sa nu bage obiecte in custile pisicilor, sa nu le fotografieze cu blitz deoarece acesta le streseaza foarte tare, daca doresc o pisica sa nu bage mana in cusca ci sa ceara voie proprietarului sa o mangaie, o astfel de cerere fiind indeplinita de obicei pe loc.

In ceea ce priveste crescatorii care si-au adus pisicile in expozitie sunt in primul rand niste pasionati de cresterea felinelor de o rasa sau alta, fie ca se simt legati afectiv de anumite pisici ce le amintesc de copilarie sau au vazut o pisica dintr-o anume rasa pe care in timp au ajuns sa o cunoasca foarte bine si sa o indrageasca. Nici un crescator de pisici nu traieste din vanzarea pisicilor ci au profesii din cele mai diferite

Ei se bucura sa isi expuna felinele si sa vorbeasca despre ele iar atitudinea lor nu se schimba fata de animalute daca acestea nu iau locul intai. Fiecare are in spate o poveste despre cum a ajuns sa se lege de o anumita rasa de pisici iar unii ar putea scrie adevarate romane sau scenarii de film!

Insa a iubi o anume rasa de pisici nu inseamna a o uri pe alta asa ca acolo exista si pisici ce pot fi adoptate, oferite de catre asociatii de protectie a animalelor.
Si pana la urma de ce ar trebui vizitata o expozitie de pisici? Pentru ca in primul rand ne arata in miniatura o lume asemanatoare cu lumea noastra umana: ca indivizii desi sunt diferiti impreuna formeaza un tot.

Daca v-am convins expozitia poate fi vizitata si astazi (27 septembrie) de la ora 10.00 la 17.00 iar vizitatorii ar fi bine sa aleaga intrarea B de la Romexpo deoarece portile din fata sunt inchise.

Autor: Cristina Toma

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.