Alarma: Europenii fumeaza prea mult, beau prea mult si sunt prea grasi

Un recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) citat de EurActiv France, afirma ca Europa este in continuare lider mondial la consumul de tutun si de alcool pe locuitor.

Pentru prima oara in istorie aceste cauze ar putea face ca speranta de viata a generatiilor viitoare sa fie mai mica decat cea a generatiilor precedente, mai scrie EurActiv France.

In 2012 cele 53 de tari europene membre ale OMS au adoptat o strategie politica denumita «Sanatatea 2020», iar un an mai tarziu au stabilit sase tinte care sa serveasca drept indicatori pentru aplicarea acestei strategii.

Dar, conform statisticilor OMS, europeanul consuma in medie 11 litri de alcool pur pe an, iar 30% dintre europeni fumeaza. 59% din populatia Europei este supraponderala, sau obeza, cu putin in spatele SUA, unde proportia de obezi si suprapoderali este de 62%.

Raportul OMS arata, deasemenea, discrepante in speranta de viata din diferitele tari europene, care speranta de viata variaza de la 71 de ani la 82 de ani.

Claudia Stein, director de cercetari la Biroul European al OMS a declarat pentru AFP ca daca nu se iau masuri imediat «riscam sa pierdem castigurile obtinute in cresterea sperantei de viata, adica generatia viitoare ar putea sa traiasca mai putin decat noi».

Bolile cardiovasculare sunt cea mai importanta cauza a mortalitatii premature in lume, dar OMS sustine ca 80% din aceste decese premature ar fi prevenite daca s-ar reduce consumul de alcool si de tutun si daca ar fi promovate sportul si hrana sanatoasa.

Conform OMS circa 17 milioane de oameni mor in fiecare an de boli cardiovasculare. Imediat in urma sunt decesele cauzate de cancer, diabet si boli respiratorii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.