VIDEO: Fenomen astronomic deosebit duminică noaptea! Urmatorul este în 2033!

Fenomen astronomic extrem de rar, duminica aceasta, când se vor produce simultan o Eclipsă de Lună şi Super Lună, în aceeaşi noapte.

super lunaUn astfel de eveniment astronomic s-a produs în urmă cu peste 30 de ani, iar următorul va avea peste aproape două decenii.

Eclipsa se petrece atunci când Luna se află în umbra Pământului, iar super Luna este fenomenul în care Luna plină se află în cel mai apropiat punct de Pământ, din orbina sa eliptică.

În general, Super Lunile se produc o dată la fiecare trei-şase luni. În timpul acestui eveniment, diametrul Lunii pare cu 14% mai mare decât de obicei.

Fenomenul spectaculos va fi vizibil aproape în toată lumea şi va începe în seara de 27 septembrie în America de Nord şi America de Sud, iar în dimineaţa de 28 septembrie va putea fi urmărit şi din Europa, Africa şi anumite regiuni din Asia Acentrală.

Locuitorii din regiunea Asia Pacific nu vor putea să urmărească fenomenul.

super luna 2În România, eclipsa va începe la ora 03:11, va avea maximul la 05:47 şi se va termina la 07:16, când luna va apune, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic.

Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului şi până când iese din umbră.

În cazul acestei eclipse, primul moment va veni la ora 4.06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.

Luna va sta complet în umbra Pământului între 5.10 şi 6.23, momentul de maxim find ora 5.47.

Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopţii, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfăşurării eclipsei.

Eclipsa începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aproximativ 40° deasupra orizontului, în momentul maximului se va afla la 20°, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont, până când va apune, în jurul orei 7.16.

Pentru observarea eclipsei nu este nevoie de un instrument astronomic ori a unui binoclu, aceasta fiind vizibilă cu ochiul liber, din toată ţara, dar doar în cazul în care cerul este senin.

Cei care posedă un instrument astronomic pot vedea însă mai îndeaproape suprafaţa lunară.

De asemenea, cei care doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied, aceasta pentru că, în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.

Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.

 Sursa: Descopera.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.