Grecia: victoria lui Alexis Tsipras ii multumeste pe creditori

Uniunea Europeana a rasuflat usurata dupa victoria categorica de ieri a partidului Syriza, condus de Alexis Tsipras, in alegerile parlamentare anticipate din Grecia.

Este adevarat ca spre deosebire de presedintele rus, Vladimir Putin, care l-a felicitat imediat si personal de Tsipras petru victorie, liderii europeni au fost mult mai discreti in a-si afisa satisfactia, dar ea apare clara din primele reactii oficiale.

Cum a reactionat Bruxelles-ul

L-a felicitat oficial pe Tsipras, dar i-a reamintit ca are mult de munca. Margarita Schinas, purtatoarea de cuvant a CE a declarat ca : “speram sa avansam repede cu viitorul guvern care va fi format. Este mult de munca si nu este timp de pierdut”

In plus ea a afirmat ca executivul european se asteapta ca creditorii Greciei sa se reuneasca in curand ca sa declocheze a doua transa din pachetul suplimentar de ajutor de 86 de miliarde de euro pe care creditorii au fost de acord sa il ofere Atenei. Prima transa, de 13 miliarde de euro, a fost deja acordata in luna august

Si seful eurogrupului a salutat victoria Syriza si si-a exprimat speranta ca noul guvern de la Atena sa se formeze rapid ca sa continue procesul de reforme

Cum a reactionat Germania

Berlinul nu l-a felicitat explicit pe Tsipras, dar si-a aratat satisfactia prin vocea lui Steffen Seibert, purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel.

Seibert a declarant ca Berlinul vrea sa colaboreze “strans” cu Atena atat in problema datoriei Greciei cat si in cea a refugiatilor

Dar Germania a avut grija ca nu cumva sa lase impresia a a devenit mai ingaduitoare nici in ce priveste rambursarea datoriei nici in ce priveste planul de reforme la care s-a angajat Grecia. Dimpotriva Seffen Seibert a accentuat ca planul de reforme trebuie aplicat pentru ca “noi am ajuns la un acord nu cu un guvern anume, ci cu Republica Elena”

 In ce consta planul de reforme impus Greciei

Cresterea TVA la 23% pentru restaurant si la 13% pentru industria hoteliera, ceea ce Alexia Tsipras a si facut.

Eliminarea treptata, pana la sfarsitul lui 2016, a scutirilor de TVA pentru insule

Cresterea impozitelor pentru societati, dar si pentru armatori.

Cresterea taxelor pentru produsele de lux si pentru publicitatea la televiziune

Cresterea impozitelor pe veniturile de sub 1000 euro/luna. Acum impozitul este de 11%, va creste pana la 15%.

Reforma pensiilor si a functionarilor publici, in special prin reducerea categoriilor de salariati care sunt pensionati inainte de varsta limita legala.

Reducerea cheltuielilor de aparare cu 300 de milioane de euro

Dar, la fel de important, daca nu chiar mai important, este relansarea planului de privatizari pe care tocmai Tsipras l-a oprit cand a ajuns la putere, in luna februarie

Ce fel de privatizari au impus creditorii

Acordul incheiat cu creditorii in luna august este foarte general, dar cele mai importante privatizari ar fi:

Privatizarea companiei care opereaza reteua nationala de distribuire a electricitatii (ADME).

Guvernul grec ar mai trebui sa reia privatizarea a 51% din portul Pireu, sa reia privatizarea companiei nationale de cai transporturi feroviare si a companiei care se ocupa de gestionarea retelei feroviare.

In plus, executivul lui Alexis Tsipras va renunta sa blocheze exploatarea aurifera detinuta in nord-estul tarii de compania Hellas Gold, filiala a companiei canadienne Eldorado Gold, care exploatare a provocat mare scandal sub acuzatia cu nu ar respecta normele de mediu.

Ar mai urma sa fie privatizate si aeroporturile locale, in primul rand cele din insulele turistice.

Acestea fiind zise, Grecia are, totusi, niste atuuri cu care se poate prezenta acum in fata creditorilor

Atuurile economice ale Greciei

In primul rand turismul. 26 milioane de turisti straini asteptati in 2015 in Grecia iar incasari sunt prevazute a se ridica la 14,5 mld euro. In 2014 in Grecia au fost 24 de milioane de turisti

Turismul reprezinta 20% din PIB-ul Greciei iar 19% din forta de munca din Grecia lucreaza in turism

In plus, datele Eurostat privind evolutia economiei grecesti sunt incurajatoare: PIB-ul Greciei a crescut cu 1,4% in al doilea trimestru 2015 in comparativ cu aceeasi perioada din 2014. Procesul pare bine instalat pentru ca si in Trimestrele 3 si 4 de anul trecut si in primul trimestru de anul acesta PIB-ul Greciei a crescut in comparatie cu perioadele respective din anii anteriori.

Asta nu inseamna ca Grecia va putea, totusi, sa-si plateasca datoria, care a ajuns la 200% din PIB.

Ce se va intampla cu datoria Greciei

Mesajul Germaniei adresat dupa noua victorie a lui Tsipras, lasa sa se inteleaga ca Berlinul nu are de gand sa cedeze nimic in aceasta chestiune in sensul de a accepta vre-o reducere a datoriei.

Dar toata lumea, pana si FMI-ul, este de acord ca Grecia nu va putea sa plateasca niciodata o datorie atat de mare, asa ca trebuie stearsa o parte din ea.

Comisarul European pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a evocat intr-un interviu acordat presei italiene posibile discutii cu noul guvern pentru a regandi conditiile de rambursare a datoriei.

Dar oficial nimeni nu vrea sa vorbeasca deocamdata nimic, ca sa nu scada presiunea asupra Greciei.

In ce priveste Romania, faptul ca situatia din Grecia s-a stabilizat si la nivel politic si la nivelul realtiilor cu creditorii nu poate decat se ne bucure, pentru ca dispare riscul de contagiune regional de care se temeau investitorii straini

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.