Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii!

Avem motive sa fim mandri ca suntem romani!
Reteaua studiourilor regionale Radio Romania va provoaca de astazi la un nou proiect national.

Sunteti invitati sa redescoperiti 100 de romani pentru istoria lumii, care ne-au schimbat soarta cu talentul lor uluitor sau mintea sclipitoare.

Este vorba despre personalităţi din ştiinţă şi cultură, autori ai unor invenţii revoluţionare si descoperiri spectaculoase.
Poveştile oamenilor din spatele acestor realizări le veţi putea afla ascultând emisiunile Bucureşti FM, in fiecare zi, de luni pana duminica sau pe site-ul eualegromania.ro.

Astazi vi-l prezentam pe Constantin Brancusi, marele sculptor roman, nascut la 19 februarie 1876 în Hobiţa, judetul Gorj.

Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși. Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.

În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, își face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Este înscris cu bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi urmeaza Scoala de Belle Arte din Bucuresti. La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși au constat mai ales in reprezentări clasice ale formei umane. Bustul lui Vitellius, Laocoon, Studiu dateaza din acei ani, caracterizati de o acumulare sensibilă de cunoștințe și îndemânare, dar și de căutarea a diferite soluții de modelare a materialelor.

Afla mai multe de AICI despre Constantin Brancusi!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.