Vicecancelarul german Sigmar Gabriel cere o nouă politică de azil în Uniunea Europeană

Politica dreptului de azil în Uniunea Europeană trebuie unificată şi consolidată, iar refugiaţii distribuiţi în mod echitabil între ţările membre, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel, împreună cu colegul său social-democrat, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, relatează AFP.

‘Reacţia care a avut loc până în prezent nu este în măsura exigenţelor pe care Europa trebuie să le aibă vis-a-vis de ea însăşi’, au scris cei doi importanţi politicieni, membri ai partidului SPD în guvernul condus de Angela Merkel, într-un articol publicat duminică în ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Referindu-se la o ‘datorie a generaţiilor’, Sigmar Gabriel şi Frank-Walter Steinmeier consideră că ‘este necesară o distribuire echitabilă a refugiaţilor în Europa’.

Germania pare copleşită de sosirea în ţară a unui număr fără precedent de refugiaţi, iar autorităţile germane se aşteaptă ca numărul de solicitări de azil să atingă un nivel record de 800.000 în 2015.

‘O situaţie în care, aşa cum se întâmplă în prezent, doar câteva ţări membre poartă întreaga responsabilitate este cu atât mai puţin gestionabilă decât un sistem care ar cântări în mod unilateral asupra ţărilor, care din întâmplare formează frontierele externe ale Uniunii Europene’, au insistat duminica Sigmar Gabriel şi Frank-Walter Steinmeier.

Cei doi miniştri au cerut instituirea unui ‘codex european de azil’, care să garanteze acelaşi statut de azil în întreaga Uniune Europeană şi o politică europeană în acest domeniu ‘nouă şi mai ambiţioasă’.

În condiţiile în care Germania primeşte un număr mare de refugiaţi provenind din ţările balcanice, în prezent considerate sigure, cei doi politicieni au recomandat ca persoanele care nu pot solicita drept de azil ‘să se întoarcă în ţările lor de origine’, cărora le-au recomandat să colaboreze în mai mare măsură.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.