Economia in statistici: Romania si Uniunea Europeana

O veste buna vine, astazi, de la Bruxelles, mai precis de la oficiul European de statistica Eurostat.

Conform cifrelor Eurostat, Romania a avut, in luna iunie, o rata de crestere a productiei industriale superioara mediei europene.

Ce spune oficiul european de statistica

Economia Uniunii Europene nu o duce bine: producţia industrială pe ansamblul celor 28 de state membre a scăzut cu 0,2% în iunie, comparativ cu luna mai, in serie ajustata sezonier.

Mai rau sta zona monedei unice, euro, care, tot in ansamblul sau, a înregistrat un declin de 0,4% a productiei industriale in iunie fata de luna mai, in serie ajustata sezonier.

In zona euro Portugalia a avut o scadere de 2,1%, Irlanda o scadere de 2%, Letonia de 1,6%, chiar si Franta a avut o scadere de 0,2%, la fel ca Grecia.

Germania a avut o scadere a productiei industriale de 0,9%, ceva surprizator pentru o tara care acum este in postura, necontestata, de campion economic al UE.

Nici Marea Britanie nu a avut rezutatate bune, desi sustine ca a ajuns a doua putere economica a UE, dupa Germania. Regatul Unit a avut o scadere de 0,4 procente in iunie fata de mai.

Revenid la zona monedei unice unele tari s-au simtit incomparabil mai bine: Danemarca a avut  o crestere a productiei industriale de 4,2%, Olanda de 3,9%, chiar si Slovacia a avut o crestere de 1,4%.

Situatia este, deci, profund diferita de la o tara la alta, ceea ce demonstreaza ca UE este departe de a reveni la crestere economica generalizata si cu atat mai putin la  o crestere cat de cat uniforma.

Eurostat despre Romania

Productia industriala a crescut in iunie cu 0,6% fata de luna mai ceea ce inseamna ca România s-a situat pe locul şapte în UE 28 la creşterea producţiei industriale.

Este bine, dar nu este un rezultat entuziasmant.

Tara noastra a fost la egalitate cu Bulgaria, Spania si Polonia, dar a fost departe de Danemarca si Olanda.

Dintre tarile foste socialiste din UE, mai bine decat Romania au stat Slovacia (+1,4%) Cehia (+1%) si Lituania (+0,7%)

Oricum, nu am fost  in situatia Croatiei, cu o scadere de 2,9%, sau a Lituaniei, cu o scadere de 1,6%.

Tot Eurostat a estimat si cresterea productiei industriale in iunie anul acesta fata de iunie anul trecut in tarile UE.

Media pe UE28 este de 1,7%, iar media cresterii pe zona euro este de 1,2%.

Romania a avut o crestere de 3% in 12 luni, dar se plaseaza, undeva, pe la mijlocul clasamentului, pentru ca nu mai putin de 11 tari comunitare au avut cresteri mult mai mari decat tara noastra.

Polonia, de exemplu, a avut o crestere a productiei industriale cu 5,3%, chiar si Bulgaria a crescut cu 5,7%, aproape dublu fata de Romania

Cu ce ne afecteaza cresterea slaba din ansamblul Europei

Asa cum a anuntat acum doua zile Institutul National de Statistica (INS) aproape trei sferturi din exporturile Romaniei se indreapta catre tarile din UE, iar peste trei sferturi din importuri provin din acelasi tari.

INS spune ca Romania a reusit sa-si creasca exporturile care au ajuns la 27 de miliarde de euro in primele 6 luni din acest an. Este, deci, posibil sa depasim recordul exporturilor de anul trecut, cand au fost de putin peste 52 de miliarde de euro.

Exportam in special masini si echipamente de transport (44,6% din totalul exporturilor) si daca europenii nu o duc bine cu greu vom creste aceste exporturi.

Exemplu: Pentru ca Marea Britanie are o economie dinamica, vanzarile de Dacii au crescut in aceasta tara cu 11% in primele 6 luni din acest an. In schimb, pentru ca Franta are inca mari probleme sa-si relanseze economia, tot in primele 6 luni vanzarile de Dacii in aceasta tara au scazut cu 7%.

Vrand-nevrand suntem altruisti si ne ingrijoram serios atunci cand altii o duc rau. Asta este economia globalizata.

Revenind la datele INS privind comertul exterior, ele confirma ca la 6 luni avem in continuare un deficit, pentru ca importurile au fost de 32 de miliarde de euro, cu 5 miliarde mai mari decat exporturile.

Romania nu reuseste deloc sa echilibreze balanta.

S-au redus, totusi, importurile de gaze

INS spune ca fata de primul semetru de anul trecut am redus importurile de gaze naturale cu 79%.

Ne-a ajutat si iarna blanda, dar si cresterea eficientei energetice si faptul ca am produs mult mai multa energie din surse regenerabile.

In primul semestru din acest an, fata de aceeasi perioada de anul trecut, Romania produs cu 11% mai multa energie in hidrocentrale, cu 25% mai multa energie in centrale eoliene si cu 32% mai multa energie in parcuri fotovoltaice.

In schimb, a fost produsa cu 10% mai putina electricitate in termocentrale.

Balanta importuri-exporturi ar putea fi partial echilibrata prin exporturile de energie electrica: am exportat cu aproape 70% mai multa electricitate decat anul trecut.

La petrol importurile nu doar ca nu scad, ci dimpotriva, au avut un plus de 7 procente in primul semestru. Din fericire petrolul s-a ieftinit si se pare ca se va mentine inca mult timp sub 50 de dolari pe baril.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.