Problemele RADET continuă…

Ieri, toți cei care locuiesc în blocurile branșate la rețeaua de termoficare aveau ocazia de a citi o știre liniștitoare: „Bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură, iarna viitoare, pentru că instanța a suspendat poprirea pe conturile RADET”.
Deși e aducătoare de confort, știrea nu reflectă situația reală. Într-adevăr, în cadrul unei acțiuni de contestare la executare, instanța a decis suspendarea provizorie a executării, adică a popririi conturilor RADET de către ELCEN, până la judecarea pe fond a cauzei, care va avea loc la finalul lunii august. Această suspendare provizorie a popririi nu înseamnă, însă, că regia de termoficare ar avea acces la banii din propriul cont, pentru a putea face reparațiile necesare la rețeaua de distribuție. Banii sunt păstrați în contul executorului judecătoresc, urmând să revină părții care va avea câștig de cauză, la solutionarea definitivă a procesului.

radet-bucurestiPrin urmare, RADET nu va putea interveni nici în luna august la cele aproape 70 de avarii mari, care pun sub semnul întrebării încălzirea unor cartiere din estul și nordul Bucureștiului.

Este departe de a se fi soluționat și problema fuziunii RADET-ELCEN, care ar putea oferi premisele creării unui sistem integrat de producție, transport și distribuție a energiei termice. Astfel, bucureștenii rămân, în continuare, „prizonierii” ELCEN, care produce, cu o tehnologie învechită și cu un randament scăzut, aproximativ 90% din energia termică de care au nevoie.

În plus, rămâne pe tapet problema creșterii prețului gigacaloriei, în condițiile în care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a avertizat că bugetul local nu mai permite tamponarea acestor creșteri, iar populația va plăti facturi la întreținere mai mari.

Așadar, deblocarea conturilor RADET lasă mai degrabă „suspendate” marile probleme cu care se confruntă regia de termoficare.

Autor: Mircea Apostolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.