Recomandarea de weekend: citeste cartea „Viata acestui baiat”

O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta vara este „Viata acestui baiat”, un volum de memorialistica, scris de Tobias Wolff si aparut in traducere romaneasca la editura Publica.

Aceste memorii infatiseaza copilaria din anii 1950 si ni-l prezinta pe tanarul Toby Wolff cand dur cand vulnerabil, viclean si confuz. Despartiti prin divort de tatal si fratele lui, Toby si mama sa se afla intr-o permanenta miscare si cautare . In stradania de a dobandi o identitate si incredere in sine, impotriva ostilitatii constante a unui nou tata vitreg, experientele prin care trece sunt in acelasi timp dureroase si comice iar Wolff recreeaza cu maiestrie frustrarile, cruzimile si bucuriile adolescentei.

Tobias-Wolff__Viata-acestui-baiat-Memorii-130Diferitele lui planuri – sa fuga in Alaska, sa masluiasca cecuri si sa fure masini – duc in cele din urma la un act de auto-inventie excesiva, care ii deschide o noua lume de posibilitati. Care sunt acestea si cum le va folosi Toby, ramane ca dumneavoastra sa cititi cartea si sa aflati singuri.

De altfel „Viata acestui baiat” a atras si atentia producatorilor de film si cartea a fost ecranizata in 1993 in regia lui Michael Caton-Jones, cu Leobnardo di Caprio in rolul lui Tobias Wolff, in cel al mamei sale Caroline Ellen Barkin iar al tatalui vitreg Robert de Niro.

Si chiar daca veti avea posibilitatea sa vedeti filmul sau l-ati vazut deja, nu renuntati sa cititi cartea pentru ca sinceritatea cu care a fost scrisa o sa va faca sa nu lasati cartea din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.

Autor: Cristina Toma

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.