Principalii beneficiari ai declinului RADET sunt vânzătorii de gaze naturale și cumpărătorii de curent electric

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat astăzi că situația economifo-financiară dezastruoasă a regiei de termoficare se datorează unei inginerii financiare prin care RADET plătește către ELCEN penalități la penalități, în timp ce datoria de bază rămâne intactă.

sorin-oprescuSorin Oprescu a explicat că Primăria Capitalei a plătit în proporție de 100% consumul de energie termică al Bucureștiului.
El a afirmat că principalii beneficiari ai declinului RADET sunt vânzătorii de gaze naturale cu care ELCEN ar avea contracte numeroase și cumpărătorii de energie electrică, care cumpără curentul electric ieftin și îl vând scump.

Edilul Capitalei spune că ELCEN folosește banii care ar trebui alocați pentru modernizarea CET-urilor la producția de energie electrică,  pe care o vinde apoi ENEL.

Primarul Capitalei spune că, pentru rezolvarea situației RADET, sunt necasare transformarea RADET în societate comercială, executarea reparațiilor și investițiilor la rețeaua de distribuție,  transferul unora dintre activele ELCEN, cu titlu gratuit, către Primăria Capitalei, depunerea proiectelor pentru obținerea fondurilor europene, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, pentru modernizarea rețelelor RADET, și modificarea reglementărilor privind încasarea mai întâi a penalităților.

Nu în ultimul rând, Sorin Oprescu spune că dorește clarificarea de către Curtea Constituțională a posibilei neconstituționalități a transferului gratuit al acțiunilor ELCEN către Primăria Capitalei.

Primarul Capitalei i-a asigurat pe bucureșteni că reparațiile la rețeaua de distribuție a RADET vor fi făcute, astfel încât sistemul să rămână funcțional. Însă, dacă gigacaloria se va scumpi, Primăria Capitalei nu va mai putea tampona prin subvenție această creștere și ea va fi resimțită de cetățeni.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu:

Autor: Mircea Apostolescu

1 COMENTARIU

  1. Cea mai mare povara a ELCEN este costul cu distributia gazelor, costuri care se rasfrang in factura de energie termica. In 2014, costul cu distributia gazelor a fost de cca 26 milioane euro!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.