Parlamentul grec va trebui sã creeze legi pentru reformele cerute de liderii europeni

Liderii din zona euro au decis în mod unanim sã ofere Greciei un al treilea împrumut, în urma unui summit-maraton, care a avut loc la Bruxelles. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus cã totul este pregãtit pentru reforme si sustinere financiarã pentru Grecia.

Atena va trebui sã implementeze cresterea taxelor, reducerea pensiilor, modificarea legislatiei muncii si sã elaboreze un fond de returnare a datoriei. Liderii din zona euro sustin cã acest acord va mentine Grecia pe lina de plutire si în zona euro, iar creditorii vor fi satisfãcuti cã reformele vor avea loc.

Un împrumut de pânã la 86 miliarde de euro va fi disponibil pentru Grecia pentru urmatorii trei ani. Acordul a survenit la timp pentru ca Banca Centralã Europeanã sã reînnoiascã linia de credit, salvând astfel bãncile Greciei de la faliment.

Liderii zonei euro au spus că premierul Alexis Tsipras va trebui să respecte un calendar strict de măsuri, astfel:

Până pe 15 iulie, autorităţile elene trebuie să simplifice sistemul TVA şi să extindă baza de aplicare a taxei, pentru creşterea veniturilor, sa implementeze măsuri pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii pe termen lung a sistemului de pensii, în cadrul unui program mai larg de reforme în domeniul pensiilor.

Oficialii de la Atena trebuie să asigure independenţa totală a institutului de statistică ELSTAT.

Până pe 22 iulie trebuie adoptat Codul de Procedură Civilă, care conţine reforme majore pentru sistemul judiciar, menite să accelereze semnificativ procesele şi să reducă cheltuielile.

Trebuie implementata Directiva UE referitoare la redresarea şi închiderea băncilor, cu sprijinul Comisiei Europene. În plus, măsurile de reformă „trebuie întărite serios pentru a ţine seama de înrăutăţirea situaţiei economice şi fiscale a ţării în ultimul an”, se arată în comunicatul liderilor zonei euro.

În acest scop, Grecia trebuie să adopte măsuri ambiţioase de reformă în domeniul pensiilor, reforme ambiţioase de piaţă, înclusiv în privinţa comerţului în zilele de duminică, programul de lucru în comerţ, dreptul de proprietate asupra farmaciilor şi reforme pentru brutării, să continue privatizarea operatorului reţelei de electricitate (ADMIE), să analizeze legislaţia muncii, inclusiv cea referitoare la organizarea grevelor, şi ulterior să alinieze prevederile legale cu practicile europene şi nu să revină la practicile anteriorare care nu sunt compatibile cu obiectivele promovării unei creşteri sustenabile si să întărească sectorul financiar, în special prin eliminarea interferenţei politice.

În plus, autorităţile elene trebuie să intensifice eforturile pentru privatizarea companiilor de stat. Activele de stat valoroase vor fi transferate unui fond independent, iar fondurile obţinute din valorificarea acestora vor finanţa plata datoriilor.

Valoarea totală a fondului va fi de circa 50 de miliarde de euro, din care 25 de miliarde de euro vor fi folosite pentru recapitalizarea băncilor, aproximativ 12,5 miliarde de euro pentru reducerea ponderii datoriilor în PIB, iar 12,5 miliarde de euro pentru investiţii în Grecia.

Este nevoie si de modernizarea sistemului administrativ pentru reducerea costurilor. Instituţiile internaţionale creditoare vor avea dreptul să analizeze, la Atena, progresele înregistrate în aplicarea reformelor.

Guvernul elen trebuie totodată să discute cu instituţiile creditoare noile texte legislative, înainte ca acestea să fie înaintate Parlamentului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.