Schema vaccinării obligatorii

Vaccine-immuneFiecare ţară din Uniunea Europeană are o grilă recomandată de vaccinuri pentru nou-născuţi şi pentru copii de până la 14 ani, cunoscută sub numele de Schema de Imunizare. Câte vaccinuri se află în schema naţională şi cât de des se schimbă, ne spune Daiana Roşca de la Radio România Resiţa:

„Schema naţională de imunizare din România cuprinde în acest an şase vaccinuri importante, care se efectueaza gratuit de la naştere şi până la vârsta de 14 ani, conform unui program stabilit de Ministerul Sănătăţii. Schema de vaccinare nu este obligatorie din punct de vedere legal, părinţii au, mai degrabă, o datorie morală de a-şi proteja copiii de bolile infecţioase. Această listă se modifică de la un an la altul, pentru că oamenii de ştiinţă încearcă să scoată pe piaţă vaccinuri care să prevină mai multe boli. De exemplu Vaccinul diftero-tetano-pertussis protejează copilul împotriva difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive, 3 boli care pot afecta grav sănătatea micuţilor. Cert este că de la un an la altul vaccinurile sunt tot mai eficiente, a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca.”

Pe lânga vaccinurile obligatorii, mai sunt câteva vaccinuri suplimentare recomandate de medici, dar care se fac contra cost. Medicii susţin că este ideal ca părinţii să fie corect informaţi despre toate aceste vaccinuri înainte de vârsta de 2 luni a copilului deoarece în prezent există 26 de boli infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.