festCO 2015 a ajuns la final

spectatori-sala-de-teatruS-a spart ghinionul! Seara de duminică a fost cu noroc pentru laureații și invitații Galei Comediei Româneşti – festCO, ediția a XIII-a, eveniment desfăşurat la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie.
Dorina Chiriac, Mihai Bisericanu şi Florin Piersic Jr., și prezentatorii Andrei Huţuleac şi Alexandru Bogdan ”s-au luptat” pe scenă cu ”ghinioanele cifrei 13”, iar comedia a ieșit învingătoare.

Regizoarea Sanda Manu – preşedintele juriului, actriţa Coca Bloos, actorul Paul Chiribuţă, scenografa Nina Brumuşilă şi criticul de teatru Monica Andronescu au desemnat câștigătorii festCO de anul acesta.

Oana Pellea și partenera sa, Cristina Casian au primit distincțiile Cea mai bună actriţă în rol principal și Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru personajele create în spectacolul „N(AUM)”, coproducţie Unteatru şi Teatrul Metropolis.
Mihai Smarandache a fost ales Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa din spectacolul „De vânzare / For Sale” text şi regie Gianina Cărbunariu, producţie a Teatrului Odeon. Pentru scenografia aceluiași spectacol a fost premiat Andu Dumitrescu.

„Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu, spectacol al Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, a fost favoritul serii la Gala festCO 2015, cu trei premii: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor – Victor Ioan Frunză și Cel mai bun actor în rol secundar – Alexandru Pavel.

De asemenea, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti a avut loc şi cea de-a zecea ediţie a Concursului de Comedie Românească. Dramaturgul Adrian Lustig și actorii Dorina Chiriac şi Dragoş Huluba, în calitate de juriu, au ales câștigătoare textele: „Regina mării” de Mona Radu – locul 1, „Emancipare” de Radu Iacoban – locul 2 şi „Efecte colaterale” de Alex Popa – locul 3.

Ca la fiecare ediție, în cadrul Galei festCO au fost acordate şi premii de excelenţă unor personalități a căror carieră e strâns legată de Teatrul de Comedie. Trofeele au fost oferite actorilor Iarina Demian şi Vladimir Găitan. Cu emoție, actriţa Iarina Demian a dedicat acest premiu colegilor săi de scenă „dispăruţi prea devreme” şi care nu au apucat să-l primească. Vladimir Găitan i-a dedicat distincţia soţiei sale, ca semn al dragostei și recunoștinței pentru cei 47 de ani de când îi este alături.

Și cei doi protagonişti din „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ştefănescu, după Monomeţii” de Marin Preda, regizat de Alexandru Dabija, actorii George Mihăiţă şi Marcel Iureş, au primit distincția pentru Spectacolul eveniment al ediției, înmânată de regizoarea Sanda Manu şi de fiul marelui scriitor, Alexandru Preda.

 

Autor: Andreia Bârsan

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.