Actorii Ana Ciontea, Vlad Ivanov și Mihai Călin și regizorii Andrei Șerban și Victor Ioan –Frunză nominalizați la Gala UNITER 2015

Gala-Uniter-IasiGala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXIII-a ediţie, va avea loc în această seară, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Premiul de Excelenţă va fi oferit, anul acesta, marelui regizor PETER BROOK ca un omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc.

Premiile pentru întreaga activitate merg către: actorul Teatrului Național din Timișoara, VLADIMIR JURĂSCU, actriţa MIHAELA ARSENESCU WERNER, o emblemă a Naționalului ieșean, regizorul ALEXANDER HAUSVATER și scenografa CLARA LABANCZ. Pentru secțiunea Critică şi istorie teatrală, Senatul UNITER a ales-o pe MIRA IOSIF, reputat cronicar cu o vastă activitate în revistele de specialitate și redactor teatral la Radio Romania, înainte de 1990.

Premiu special va fi acordat unei instituții, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, pentru Galele Absolvenţilor.
Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Cele trei nominalizări la categoria Cel mai bun spectacol aparțin teatrelor bucueștene: „De vânzare / For Sale”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon, „Mobilă şi durere”, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și „Omul cel bun din Seciuan”, regia Andrei Şerban. Numele ultimilor doi regizori se regăsesc, la rândul lor, pe lista favoriților la acestă secțiune, alături de Radu Nica, selectat pentru spectacolul „Incendii”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara.

Spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, aduce nominalizări și pentru alți creatori din echipa de la Teatrul Bulandra: scenografa Iuliana Vîlsan, actorii Vlad Ivanov și Alexandra Fasolă, la categoria rol principal și Ana Covalciuc, pentru rol secundar.

Și „Mobilă şi durere”, montarea de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” a atras, în mod special atenția juriului, Adriana Grand a fost nominalizată pentru scenografia spectacolului, iar tinerii actori Adrian Nicolae și Andrei Huţuleac, pentru rol principal și rol secundar.

De asemenea, Ana Ciontea a fost selecționată la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru întruchiparea personajului Mama din spectacolul „Numele”, montat la Teatrul Foarte Mic, iar Mihai Călin a fost nominalizat al secțiunii Cel mai bun actor în rol secundar pentru Caliban din spectacolul „Furtuna”, de la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti.

Artiștii din țară nominalizați la acestă ediție sunt: Andrada Chiriac pentru scenografia spectacolului „Cerere în căsătorie”, regia lui Felix Alexa, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, actorul Sorin Leoveanu pentru rolul principal, Hitler, din spectacolul „Mein Kampf”, montat de Alexandru Dabija la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Anca Hanu, Cea mai bună actriţă în rol principal în spectacolul „Amalia respiră adânc”, producția Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Katalin Berekméri pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, creație a lui Radu Afrim, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”, și Daniela Török și Georg Peetz pentru rolurile din „Cabaret”, spectacolul lui Răzvan Mazilu realizat la Teatrul German de Stat Timişoara.

Celelate categorii de premii incluse pe lista Galei UNITER 2015 sunt: Critică teatrală, cu nominalizări pentru: Claudiu Groza, Doru Mareş și Ion Parhon, Teatru radiofonic, la care au fost înscrise spectacolele: „Fantomele din Canterville”, după Oscar Wilde, scenariul şi regia artistică: Ilinca Stihi,„Henric al V-lea” de William Shakespare, adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea, regia artistică: Attila Vizauer și „Metamorfoza”, după Franz Kafka, scenariul şi regia artistică: Ion Andrei Puican și Teatru TV, care participă deasemenea cu trei titluri: „Roman teatral (Însemnările unui nebun)”, după Mihail Bulgakov, dramatizare, adaptare şi regie: Vitalie Lupaşcu, „Vinovatul”, după Ion Băieşu, scenariul şi regia: Ion Gostin și „Zi că-ţi place!”, după Valentin Nicolau, adaptare şi regie: Cornel Mihalache.

Categoria Debut are la acestă ediție doar nominalizări pentru actori: Vlad Nemeş pentru rolul M din spectacolul „Cockoşi”, Teatrul ACT Bucureşti, Ciprian Nicula pentru rolurile din spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!”, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea și Ana Bianca Popescu pentru rolul Fata din spectacolul „Numele”, Teatrul Foarte Mic Bucureşti.

Premianții vor fi anunțați seara Galei, pe 25 mai, de un juriu format din specialiști în arta spectacolului: actori, regizor, scenograf și critic teatral.

Autor: Andreia Bârsan

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.