Campanie de strângere de fonduri, în sprijinul victimelor cutremurului din Nepal

01. Campanie - Alex Gavan - cutremur NepalAlpinistul de altitudine Alex Găvan a lansat astăzi, cu sprijinul partenerilor şi al prietenilor săi, o campanie de strângere de fonduri pentru operaţiunile de intervenţie post-dezastru şi de reconstrucţie în Nepal, intitulată „Bucurie pentru Nepal/ Joy for Nepal”.

Campania se va derula timp de 7 săptămâni şi 9 zile, perioadă corespunzatoare gradelor înregistrate de primul cutremur care a distrus această ţară, pe 25 aprilie anul acesta, când Alex se afla în Tabara de Baze de pe Everest/ Lhotse, în timpul expediţiei sale pentru a urca vârful Lhotse (8516).

„Am simţit că vreau să-i ajut pe oamenii din Nepal, când coboram de pe Everest, după ce am supravieţuit avalanşei din 25 aprilie şi am contribuit la acţiunile de salvare şi de asistenţă medicală din Tabara de Bază. Experienţa de pe Everest a fost de viaţă şi de moarte, dar pentru oamenii din Nepal fiecare zi presupune, în acest moment, o experienţă de viaţă şi de moarte. Vrem ca prin această campanie să finanţăm operaţiuni de reconstrucţie a unor comunităţi din Nepal şi să îi ajutăm să se dezvolte. Este un proiect care deschide o perspectivă spre viitor, printre dărâmăturile şi suferinţa din Nepal, şi îi ajuta pe oamenii de acolo să-şi refacă viaţa şi să-şi regăsească bucuria de a trăi”, a spus Alex Găvan.

În cadrul campaniei, vor fi strânse fonduri prin diverse metode: SMS în valoare de 2 euro, trimis la numărul 8826 (nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament); plata cu cardul direct pe site-ul de campanie www.alexgavan.ro/nepal; sponsorizări pe baza de contract; redirecţionarea a 2% din impozit.

Donaţiile pot fi făcute atât din ţară, cât şi din străinătate. 100% din fondurile strânse vor ajunge la beneficiarii finali – oamenii din Nepal. Acest lucru este posibil din două motive. Pe de o parte, toată campania de strângere de fonduri este facută pro-bono, cu implicarea unor oameni şi a unor companii din România care au vrut să contribuie, pentru a face bine şi pentru a da o şansă celor care au nevoie să-şi refacă viaţa în Nepal. Pe de alta parte, partenerul care va implementa proiectul de reconstrucţie şi intervenţie în Nepal are toate costurile administrative acoperite de un finanţator propriu.

Cu fondurile strânse vor fi finanțate cu precădere activități de reconstrucție în comunitățile izolate și afectate de cutremur, precum refacerea de școli, dispensare, surse de apă potabilă. De asemenea, vor fi susținute crearea de rețele locale și dezvoltarea unor lideri locali, inclusiv femei, care să poată prelua și duce mai departe activitatea de reconstrucție, împiedicând astfel apariția unei dependențe de asistența externă. În funcție de nevoi, până la 25% din fonduri pot finanța intervenții de urgență.

 Pe site-ul de campanie www.alexgavan.ro/nepal vor fi publicate rapoarte de activitate pentru a urmări în mod transparent utilizarea fondurilor și progresele realizate.

”Campania este gândită plecând de la diferența pe care o aduce pentru noi toți, oriunde am fi – în Nepal sau în România – să simțim bucuria vieții, în opoziție cu disperarea neputinței. Cutremurul a lăsat mii de oameni fără nimic și fără cei dragi lor. Ei trebuie ajutați să o ia de la capăt și să-și regăsească viața și bucuria de a trăi. Iar pentru noi, cei din România sau din lume, a face ceva atunci când crezi că nu ai mare lucru de făcut pentru acești oameni este în sine un mod de a aduce și de a împărtăși bucuria vieții”, a arătat Oana Marinescu, director OMA Vision și coordonatoarea campaniei de comunicare.

Partenerul din Nepal – Karuna Shechen

Karuna-Shechen a fost fondată de Matthieu Ricard în anul 2000. Misiunea organizației este de a oferi servicii în domeniul sănătății, al educației și servicii sociale indivizilor și familiilor din cadrul celor mai sărace comunități din Tibet, Nepal și India. Karuna-Shechen acordă o importanță deosebită împuternicirii femeilor și fetelor, dar și conservării patrimoniului cultural al zonelor în care își desfășoară activitatea. Organizația a dezvoltat o echipă de profesioniști care lucrează direct cu comunitățile locale pentru a identifica și implementa proiecte care răspund direct nevoilor acestora. Chiar și în perioade dificile din punct de vedere politic, proiectele organizației au fost implementate cu succes   deoarece sunt bazate și orientate către sprijinirea comunităților locale.

Karuna-Shechen a pregătit personal calificat în oferirea primului ajutor (AFA) în toate zonele în care își desfășoară activitatea în Nepal. Procesul a început în anul 2013 prin pregătirea a 60 de persoane, printre care și 35 de călugări din cadrul Mănăstirii învecinte Shechen. Toți aceștia sunt în prezent implicați în eforturile actuale de salvare și stabilizare din Nepal.

Cutremurul din Nepal: activitățile desfășurate de Karuna-Shechen 

Karuna Shechen își organizează activitatea de intervenție post-dezastru în trei etape:

  1. Acțiunea medicală, pe termen scurt și lung
  2. Asigurarea de hrană și adăpost, pe termen scurt și lung
  3. Reabilitare și reconstrucție, în special pe termen lung

Clinica Shechen, în colaborare cu călugării de la Mănăstirea Shechen din vecinătatea clinicii, care a adăpostit sute de persoane rămase fără adăpost în urma cutremurului din 25 Aprilie 2015, a asistat  și tratat răniții din vecinătate.  Doctorii și personalul medical al Clinicii Shechen au fost mobilizați pentru a lucra în ture 24 de ore din 24 pentru a acorda asistență. Echipe medicale se deplasează în fiecare zi în localități greu accesibile. În parteneriat cu ONG-uri locale, Karuna-Shechen aduce populației grav afectate de cutremur în special din zonele izolate și în satelor din Valea Kathmandu, hrană, medicamente și adăposturi. Organizația își canalizează eforturile de salvare și ajutorare către satele mici și izolate, în care condițiile sunt extrem de precare și există pericol ridicat de epidemii.

Până acum au fost finalizate planurile pentru a asigura ajutor pentru aproape 25,000 de persoane în 6500 de gospodării. După finalizarea evaluării nivelului pagubelor, va fi elaborat și un plan pentru intervenția de reconstrucție.

Matthieu Ricard a fost decorat cu Ordinul Național Francez pentru activitățile sale umanitare.

 

Autor: Andreea Erhan

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.