Programul consolidării clădirilor cu risc seismic, sabotat de proprietarii imobilelor

klaus-iohannisPreședintele României a promulgat ieri un proiect de hotărâre care modifică Ordonanța Guvernului 2/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.
Actul normativ prevede că „Autoritățile administrației publice locale pot hotărî, în condițiile legii, finanțarea de la bugetele locale, în limita fondurilor alocate anual cu această destinație, expertizei tehnice, proiectării și execuției lucrărilor de intervenție, în cazul locuințelor proprietate privată a persoanelor fizice”.

Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis nu rezolvă, însă, problema ritmului extrem de lent în care se desfășoară programul de consolidare a imobilelor expertizate și înscrise în clasa întâi de risc seismic.

Explicaţia? La nivelul Municipiului București, spre exemplu, care are, fără îndoială, cel mai mare număr de imobile aflate în această situație (peste 130), cu cel mai mare număr de persoane care locuiesc în aceste clădiri (aproximativ 8500), principalul impediment în realizarea programului de consolidări nu îl reprezintă lipsa banilor, ci refuzul unor proprietari din aceste imobile de a-şi da acordul pentru consolidare. Ori, potrivit legislației în vigoare, lipsa acordului tuturor proprietarilor din imobilul respectiv duce la imposibilitatea demarării lucrărilor de consolidare.

Aceasta este principala problemă a programului de consolidare, semnalată în repetate rânduri de primarul Capitalei. Deşi există bani suficienți pentru consolidarea a 21 de imobile Sorin Oprescu a afirmat că ar constitui un succes demararea lucrărilor de consolidare a măcar patru imobile cu un număr mare de apartamente.

Această problemă, a acordului tuturor proprietarilor din imobilul respectiv, ar trebui soluționată de Parlament, pentru a da, cu adevărat, un nou suflu programului de consolidare.

Autor: Mircea Apostolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.