Bulgarii vor investitori americani la Kozlodui

Bulgaria a oferit Westinghouse 49% din actiunile la viitorul reactor pe care compania americana ar urma sa-l construiasca la centrala nuclerara de la Kozlodui, scrie EurActiv.com citand publicatia bulgara Dnevnik.

Guvernul bulgar ar dori ca Westingouse sa construiasca reactorul numar 7 de la Kozlodui, dar sa fie si investitor strategic in respectivul proiect, a declarant ministrul bulgar al energiei,Temenuzhka Petkova in cadrul unei conferinta la Sofia, joi, 26 martie.

Intrebata cum va reusi Bulgaria sa adune restul de 51% din capital pentru construirea reactorului, Petkova a declarat ca mai intai vrea sa afle care este decizia Westinghouse.

Mike Kirst, vice-presedinte la Westinghouse, a confirmat pentru EurActiv ca americanii au un acord cu autoritatile bulgare sa construiasca Unitatea 7 de la Kozlodui, dar numai dupa ce vor fi identificate sursele de finantare si daca se va dovedi ca investitia este rentabila. « Trebuie sa vedem daca in momentul in care unitatea va incepe sa furnizeze energie, sa zicem in 2025, care va fi pretul energiei electrice in acel moment si care va fi pretul solutiilor alternative. Mai este de lucru in aceasta privinta » a precizat Kirst.

Premierul bulgar Boiko Borisov a avertizat de curand ca in Bulgaria s-ar putea produce o catastrofa energetica daca Rusia va intarzia sa reabiliteze unitatile 5 si 6 de la Kozlodui, mai scrie EurActiv.

Unitatile 1, 2,3 si 4 ale centralei trebuie inchise conform acordului de aderare a Bulgariei la UE, dar unitatile 5 si 6, mult mai moderne, ar trebui sa functioneze inca multi ani daca vor fi reabilitate de companiile care le-au construit.

Mike Kirst a precizat ca acestea sunt compania rusa Rosatom, cea franceza EDF.

Tot el a spus ca daca Bulgaria decide sa solicite Westinghouse sa furnizeze si combustibilul nuclear pentru Kozlodui, atunci ar fi bine sa o faca repede, pentru ca vor fi nevoie de doi sau trei ani pentru a pune la punct detaliile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.