Pe ce vor fi cheltuiţi banii bucureştenilor anul acesta?

Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică bugetul Bucureștiului pe anul în curs. În proiectul de buget, se estimează încasări totale de aproximativ 4,2 miliarde lei, adică peste 930 de milioane de euro.

Cotele defalcate din impozitul pe venit rămân, în continuare, pricipala sursă a bugetului. Acestea sunt repartizate de Ministerul de Finanțe și ar urma să contribuie la formarea bugetului Capitalei cu aproximativ 3,2 miliarde de lei. Conform estimărilor, Municipalitatea ar urma să mai încaseze 42 de milioane de lei din impozitul pe proprietăți și alte 92 de milioane de lei din amenzi. Valorificarea bunurilor pe care Primăria Capitalei le deține, prin chirii și taxe de concesiune, va aduce, ca în fiecare an, o sumă mică la buget, de doar 5 milioane de lei.

Un sfert din bugetul Municipalităţii, adică 1 miliard de lei (aproximativ 250 de milioane de euro), se vor duce pe subvențiile pentru RADET și RATB.

Pentru investiții, au fost alocați, potrivit proiectului de buget, 1,1 miliarde de lei. Din acești bani, 540 de milioane de lei se vor aloca pentru marile proiecte de infrastructură. Astfel, Drumul Expres către Autostrada A1 și Pasajul de la Ciurel vor primi 90 milioane de lei, în condițiile în care Consiliul General a deblocat proiectul, prin adoptarea exproprierilor necesare pentru continuarea podului între Splaiul Independenței și Șoseaua Virtuții.

05.Bucuresti-FM-Foto.-pasajul pietonal de la Piața Presei.jpgȘi pasajul de la Piața Presei va primi 45 de milioane de lei. Acest proiect se apropie de final, primul tronson al pasajului rutier, între DN1 și Șoseaua Kiseleff urmând a se finaliza în jurul datei de 20 aprilie. De asemenea, pasajul pietonal, care va asigura legătura între terminalul RATB și Parcul Herăstrău, în zona Pavilionului H, subtraversând Șoseaua Kiseleff, va fi funcțional pe 15 aprilie.

O altă lucrare, cerută îndelung de locuitorii din zonă, care va fi bugetată este lărgirea Șoselei Prelungirea Ghencea, pentru care se vor aloca 70 de milioane de lei.
Primăria Capitalei se pregătește pentru venirea Autostrăzii București – Ploiești, prin lărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză, pentru care au fost prevăzute 55 de milioane de lei.

Va continua și penetratia Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, care va primi o alocare bugetară de 70 de milioane de lei. Vor continua, de asemenea, lucrările de reabilitare a Bulevardului Liviu Rebreanu, pentru care sunt prevăzute 47 de milioane de lei, și a Șoselelor Iancului (35 de milioane de lei) şi Pantelimon (25 de milioane de lei).

Alte obiective de investiții care mai primesc alocări semnificative sunt finalizarea Stației de Epurare a Apelor Uzate de la Glina (128 milioane lei), reabilitarea de școli și grădinițe (50 de milioane lei), Sala Polivalentă din Complexul Lia Manoliu (17,5 milioane lei), consolidarea Teatrului Evreiesc de Stat (15 milioane lei). Și pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic sunt prevăzute 10 milioane lei, cu un milion mai puțin decât alocarea pentru revizuirea Planului Urbanistic General.

Alte prevederi bugetare semnificative ar urma să primească reabilitarea Patinoarului Mihai Flamaropol (8,4 milioane lei) și rețelele edilitare din cartierul Henry Coandă (17 milioane lei).
Dintre instituțiile aflate în subordinea Primăriei Capitalei, cel mai generos buget îl va avea Administrația Spitalelor, care are de finalizat lucrările la spitalele Foișor și Gomoiu, cu o alocare de 300 de milioane de lei, urmată de Administrația Străzilor, cu 280 de milioane de lei.

Pentru asistență socială, direcția de profil a Municipalității va primi 54 de milioane de lei, în vreme ce Clubul Sportiv București, a cărui activitate a stârnit controverse în Consiliul General, va cheltui anul acesta 30 de milioane de lei. Pentru Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, vor fi alocate 70 de milioane de lei, iar Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor primește 24 milioane lei.

Desigur, așa arată proiectul de buget propus de către primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Proiectul poate fi, însă, modificat, prin amendamente, de consilierii municipali.

Autor: Mircea Apostolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.