Pro sau contra vaccinării?

Vaccinarea a scăzut dramatic în ultimii ani, avertizează specialiştii.
Vaccinurile protejează corpul împotriva unor infecţii grave, care pun viaţa în pericol, dar sunt părinţi care aleg să nu-şi vaccineze copiii cu niciunul din vaccinurile recomandate, din neîncrederea în efectele reale ale acestor seruri.

Alegerea de a nu imuniza copilul este riscantă, iar lipsa vaccinării înseamnă a-ţi expune copilul şi familia riscului de îmbolnăvire.
Cu toate acestea, există părinţi care în urma unei minime documentări aleg să refuze vaccinurile, întrucât consideră că efectele adverse ale acestor seruri sunt mai grave pentru cei mici faţă de beneficiile aduse.

 

În timp, s-au înregistrat şi efecte nedorite în urma vaccinării precum boli neurologice, deficit de concentrare, diabet, reacţii alergice şi boli autoimune cauzate, se crede , de conservanţii din conţinutul vaccinurilor.

 

În acelaşi timp, prin vaccinare au fost salvate milioane de vieţi şi s-a reuşit eradicarea unor maladii care au provocat în trecut moartea a milioane de oameni. Toate procedurile medicale sunt însoţite de riscuri, la fel şi vaccinarea, dar în instituirea acestor proceduri trebuie luat în seamă raportul beneficiu/risc.

doze_de_vaccin_antigripalExistă multe vaccinuri care nu oferă protecţie 100%, însă reduc riscul de a face o infecţie. Chiar şi aşa, ele nu reduc riscul de îmbolnăvire la zero. Uneori, chiar o persoană care s-a vaccinat poate face o infecţie pe care vaccinul trebuia să o prevină. Însă vaccinurile folosite azi nu provoacă boala pe care trebuie să o prevină.

Unele vaccinuri au asociate reacţii adverse. De exemplu, vaccinul antigripal este preparat din ouă. Persoanele care au alergie la ouă nu trebuie să facă vaccinul deoarece pot avea o reacţie alergică gravă. Pentru majoritatea vaccinurilor administrate copiilor se spune că riscurile reacţiilor adverse sunt minime.
Vaccinurile la copii au ca principale avantaje imunizarea şi protecţia împotriva bolilor.

Totuşi, sunt destule elemente care pun pe gânduri oamenii (reacţii alergice, reacţii adverse, chiar vaccinare fără dezvoltarea imunităţii). Unii consideră că doar copiii mai mari, de la 2-3 ani în sus, au pregătit sistemul imun pentru a face faţă răspunsului la imunizare. Toate procedurile medicale sunt însoţite de riscuri, la fel şi vaccinarea, dar în instituirea acestor proceduri trebuie luat în seamă raportul beneficiu/risc.
Medic neonatolog Ana Culcer:

 

Dureri de cap, stări febrile, usturime în gât şi nas înfundat- acestea sunt principalele simptome cu care un număr mare de români s-a prezentat în ultimele zile la medic.
Doctorii spun că această creştere a numărului de viroze nu trebuie să ne alarmeze, deoarece petrecem mult timp în spaţii închise, iar acest lucru favorizează răspândirea viruşilor.

Viruşii se iau atunci când cineva de lângă noi tuşeşte, strănută, dar chiar şi atunci când vorbeşte cu noi.
Vaccinul antigripal este cea mai sigură metodă de a nu ne îmbolnăvi de gripă.
Vaccinarea antigripală, de exemplu, reprezintă cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide) dar şi a copiilor peste 6 luni vârstă.
Profesor doctor Adrian Streinu Cercel:

 

Un material realizat de Mihaela Arion

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.