Cel mai mare accelerator de particule din lume îşi reia activitatea

accelerator particuleEvenimentul ştiinţific major al primăverii este repornirea marelui accelerator de particule de la Geneva!
Cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume, LHC, de la Geneva îsi reia activitatea după doi ani de întreţinere si îmbunătătiri, în valoare de 124 milioane de euro.
În plus, el este acum pregătit să exploreze noi tărâmuri ale fizicii particulelor.

În această seară, la Întâlniri Capitale, Andrei Dorobanţu vorbeşte cu Pascal Pralavorio, aflat la faţa locului, despre pregătirile de pe ultima sută de metri de la Centrul European pentru Cercetare Nucleară (CERN).

După bozonul Hiks, supranumit particula lui Dumnezeu, cea mai mare descoperire a secolului 21, la ce alte descoperiri putem să ne aşteptăm? Prima ar fi descoperirea unei particule care să explice materia întunecată – dacă lucrul acesta se va întâmpla, se va deschide o nouă lume a fizicii! Odată particula confirmată, în mod categoric trebuie să existe şi altele. De asemenea, ar putea fi pusă în evidenţă existenţa dimensiunilor adiţionale sau extradimensionale, dincolo de cele pe care le cunoaştem: cele 3 spaţiale şi timpul.

Invitat în studio va fi Călin Alexa de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei.
Nu rataţi discuţia despre marele eveniment al primăverii, repornirea marelui accelerator de particule de la Geneva, de la 20:30, numai pe 98,3 sau online, pe http://bucurestifm.ro/video-studio/!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.