24 martie, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Pentru 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel pentru o nouă lupta globală împotriva tuberculozei — una dintre bolile infecțioase care provoacă cele mai multe decese în lume.
Tuberculoza este printre primele 5 cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. În 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au îmbolnăvit de TBC, la nivel mondial.

Boala este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer.
O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome — tuse, febră, transpirații nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.

Profesor doctor Gheza Molnar:

 

Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune și un regim de viață sănătos.
În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de șase sau de nouă luni. Pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului.
Profesor doctor Gheza Molnar:

 

Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie. În ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut că în unele cazuri microorganismele ies învingătoare în lupta cu medicamentele și formele grave de tuberculoză nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente. De aceea, se impune prevenirea îmbolnăvirii printr-un regim de viață corect, sănătos și prin igienă, deoarece șansele de însănătoșire scad pe măsură ce rezistența microorganismelor crește.
Profesor doctor Gheza Molnar:

 

Un caz aparte în randul pacienţilor cu tuberculoză sunt pacienţii cu forma multidrog rezistentă, adică cei care nu răspund la tratamentele clasice. Aceştia pot fi diagnosticaţi cu ajutorul unor aparate de testare rapidă – a declarat coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, dr. Gilda Popescu.

Două aparate de acest tip există la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală şi la Centrul de Excelenţă pentru tratamentul bolnavilor cu tuberculoză de la Bisericani.
Doctor Gilda Popescu:

 

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte prevalenţa tuberculozei multidrog rezistente, cu un număr cumulat de 1.280 de pacienţi şi 500 de cazuri noi pe an.

În Romania, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei, în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală.
Cauzele sunt multe, de la subdiagnosticare sau diagnosticare târzie, la lipsa medicamentelor necesare.

Material realizat de Mihaela Arion

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.